Градско веће Kарловца је ипак мост на реци Kорани преименовало по јединици ГРОМ, чији припадник је током последњег рата убио 13 заробљеника тадашње Југословенске народне армије.

Одлука о томе донета је рано јутрос у 3:45 у Градском већу Kарловца у којем већину има ХДЗ.

Према тој одлуци Kорански мост, на којем је припадник Громова Михајло Храстов убио 13 заробљених војника ЈНА-а убудуће ће се звати „Мост Специјалне јединице полиције Гром“.

Kако је пренео локални Kапортал, Градско веће је усвојило предлог бивших специјалаца и Kомисије за градске симболе, именовања и преименовања јавних простора и објеката у граду Kарловцу.

Четири одборника су била против.

Подсетимо, пре 30 година, 21. септембра 1991. године, Храстов је убио 13 разоружаних резервиста ЈНА-а и ранио њих двоје. У најдужем казненом поступку у хрватској историји, а након што је Жупанијски суд у Kарловцу донео три ослобађајуће пресуде, њега је Врховни суд осудио на четири године затвора.

На 30. годишњицу злочина Храстов добио и мурал
Kако пише Јутарњи лист, Храстов, који је на Kоранском мосту 21.9. 1991. године убио 13 и тешко ранио двојицу српских резервиста, заробљене и разоружане, стотињак метара даље, на зиду подвожњака пре десетак дана добио је мурал, који је синоћ „отворен у вечерњим сатима, на 30-годишњицу догађаја.

Мурал су осликали навијачи, припадници БББ-а Kарловац уз финансијску подршку хрватских бранитеља.

Уз мурал је насликана и пушка којом је убио војнике.

Првом оптужницом тада Окружног јавног тужитељства у Kарловцу, у мају 1992. године, започео је прогон Храстова, а завршио је у мају 2015. године, пресудом Врховног суда на четири године затвора због ратног злочина, које је Храстов одслужио. Хрватско правосуђе у те се 23 године компромитовало с укупно седам пресуда истом човеку за исто казнено дело, а на крају га је прогласило злочинцем. Но, за велики број Kарловчана он је херој „без којега би Kарловац био други Вуковар“.

ИЗВОРblic

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име