Пре годину дана одржан је Световасилијевски велики црквено-народни сабор у Никшићу, а долазак Светог Василија у Никшић и његов благослов граду Никшићу и свима који су се затекли на том сабору око кивота Светог Василија био је изузетан догађај, изјавио је епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије.

Владика Јоаникије је рекао да су свенародне литије израсле из тог Световасилијевског сабора који, дубље гледано, траје већ 350 година, јер се заправо никада не прекида.

Он је поновио да никад веће заједништво, никад веће слоге, никад веће једномислије, никад више топлине у окупљањима није било него на тим литијама.

„Хвала Богу, ако Бог да, ми ћемо на извесни начин, кад прође ова епидемија, да обновимо макар за празнике те свенародне литије које су нам донеле толико добра и толико охрабрења“, рекао је владика Јоаникије за Радио „Светигору“.

Он је подсетио да је повод за литије широм Црне Горе свима познат – „намера државе да отме светиње, да промијени њихову намену, да угрози веру православну, слободу вере и мисли“.

„Све је то некако било смишљено подло и злонамерно, да није ни требало много нашем народу објашњавати. Просто народ је из дубине душе препознао ту злу намеру и пошто су светиње биле на удару и ћивот Светог Василија Острошког, нема никакве сумње, ми смо се најпре обратили самоме свецу који штити Црну Гору, пре свега од лажи, од пакости, од братских раздора, да он подејствује код Бога, да нас упути, и све оне који желе добро и Цркви и држави, шта треба да чинимо“, рекао је владика Јоаникије.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име