Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је путем интернет-литије из манастира Ђурђеви ступови код Берана да не види разлог да се литије не обнове чим то буде могуће.

Ми наравно не желимо да кршимо правила, али не можемо да допустимо да се на другим мјестима скупљају хиљаде људи и да кроз маркете циркулише и до 10.000 људи дневно и ником ништа, а не дају вјерницима да уђу у храм и запале свијећу. Нисмо кретени да то не видимо, и ако се буду поштовале слободе других, наравно да ћемо се и ми изборити за слободу одржавања литија”, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.

Владика Јоаникије је, говорећи о дијалогу са властима о дискриминаторском безакону о слободи вјероисповијести казао да се Црква залаже за дијалог, али да није сигуран да с друге стране има добре воље за њега.

“Нисам сигуран да добре воље има. Ми смо истакли наше захтјеве, тражимо да будемо равноправни са осталим вјерама, да нема дискриминације. Ми морамо бити спремни за дијалог док год се проблем не ријеши. Уколико не буде могуће да се то питање ријеши кроз дијалог, онда имамо ово да кроз мирне литије тражимо своја права”, казао је Владика Јоаникије.

Немам право никоме, додао је владика Јоаникије, да опростим пребијање народа,.

Посебно нећу опростити пребијање дјеце и омладине у Никшићу, Пљевљима, Андријевици. Видели сте како се власт понашала у последњих неколико мјесеци према нашој Цркви. Онако, као да је она крива за корона вирус, чак и када га није било у Црној Гори, казао је Јоаникије, истичући да су инциденте у Никшићу послије хапшења свештенства убрзали убачени провокатори, што је рецепт власти.

ИН4С

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име