Ко је Даница из Дивосела, хероина модерног доба чијој се храбрости поклонио Момо Капор?

Бака Даница из Дивосела

Иако мало ко зна ко је Даница Обрадовић из Дивосела, као и где се налази поменуто место у Хрватској које је својевремно било од великог историјског значаја за српски народ,  то није био случај током ратних дешавања у Хрватској деведесетих година. За време трајања рата за југословенско наслеђе за Даницу Обрадовић, односно за баку Даницу, што јој је био надимак, су знали сви становници Републике Српске Крајине, али и шире.

Она је активно учествовала у Другом светском рату. Борећи се против хрватских усташа, бака Даница је узела учешће у борби за опстанак дела српског народа који се налазио у границама некадашње Независне Државе Хрватске.

Магла над Дивоселом

Скоро пола века касније, над Дивоселом надвила густа магла: чинило се као да ће се страшни догађаји из Другог светског рата поновити, и бака Даница, баш као што је учинила 50 година у односу на 1991. годину, је узела оружје у руке и стала у одбрану српског народа.

Упркос својим годинама (имала је преко 70 година) бака Даница је храбро стала раме уз раме са крајишким борцима. Тврдила је да јој је омиљено оружје митраљез „браунинг“, каквог је иначе и имала у свом положају који је био истурен у односу на линију фронта. Позната је анегдота када је заробила хрватског војника у шуми која је окруживала Дивосело: Даница је кренула у потрагу за печуркама када је наишла на залуталог војника, разоуружала га је, спровела у Дивосело, нахранила и напојила и потом спровела надлежнима некадашње Републике Српске Крајине.

Книнска тврђава, википедија

Даница Обрадовић – бака Даница је настрадала током хрватске акције „Медачки џеп“, која је, због количине злочина према српском народу, од стране народа у Лици прозвана „Крвави септембар“. Борила се до последњек метка, дејствујући из свог митраљеза типа „браунинг“ на непријатеље који су насртала на српске положаја, пружила је одступницу бројним цивилима и тиме их спасила од догађаја који су уследили након окончања борби. Даница је погубљена на зверски начин.

Споменик Даници Обрадовић

Споменик Даници Обрадовић из Дивосела је сведочанство Моме Капора које је записано у књизи под називом „Смрт не боли“. Поред тога, у виду кратке репортаже, постоји видео снимак бака Данице начињен од стране локалне српксе телевизије из Книна. Снимак са кратким интервјуом бака Данице можете погледати на крају чланка.

Извор: Шајкача

Фото: sh.wikipedia.org

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име