Ко је била чудесна Клеопатра Карађорђевић?

Кнежевски пар сачињен од Александра и Персиде Карађорђевић имао је чак десеторо деце. Најзнаменитије од њих биће краљ Петар Први, а иницијални разлог томе лежи у чињеници да су његова два старија брата умрла још у детињству. Још мање позната чињеница јесте да је Петар имао две старије сестре, 11 година старију Полексију и 9 година старију Клеопатру.

Клеопатра Карађорђевић. Име које изгледа и звучи прилично упечатљиво, а о чијем носиоцу тако мало знамо. Испоставља се да је судбина српске кнегиње Клеопатре једнако интересантна колико и њено име.

Прочитајте и

“Бежите живи, иду мртви!” Нико није веровао у опоравак српске војске, али 62.000 СРБА ЗБРИСАЛО је 700.000 непријатељских војника

СВОЈ ЖИВОТ ЈЕ ПОЛОЖИО ЗА СРБИЈУ: Убиство Карађорђа је згрозило и Србе и Турке

Била је 1835. година када је кнегиња Персида на свет донела другу ћерку о којој данас говоримо. Клеопатра се родила у Крајови у Влашкој, да би се са читавом породицом преселила на двор у Београду када јој је било 10 година. Исте године постављено је питање образовања младих кнегиња, на шта су родитељи имали спреман одговор – на препоруку Илије Гарашанина, позван је Матија Бан, Дубровчанин који је до позива владајућег пара живео у Цариграду. У лето исте године се преселио у Београд како би био приватни учитељ на двору.

Романтична поема Кнеза Михаила

Прича каже да је Клеопатра била изузетно тиха и повучена, паметна и посвећена учењу. Лепа и талентована, такође. Упоредо са класичном наставом, узимала је редовне часове клавира код чешког пијанисте и композитора Алојза Калауза. Тако полако долазимо до кнегињиног петнаестог рођендана, када на површину испливава танка нит која је једном, замало, везала две породице – Карађорђевиће и Обреновиће. Наиме, дванаест година старији Михаило Обреновић јој је за ту прилику написао и поклонио песму за коју сте засигурно чули: „Што се боре мисли моје“.

Прочитајте и:

ЈЕДАН ОД НАЈПОЗНАТИЈИХ СРПСКИХ ХАЈДУКА: Откривен мурал са ликом Старине Новака! (ФОТО)

По неким изворима, које никада нећемо моћи да потврдимо, између наследника две породице су постојале велике симпатије (или је то, пак, било једносмерно). У сваком случају, ова романтична сумња је потврђена документом са посветом од Михаила Клеопатри. Песма је први пут одшампана у Бечу, на француском језику, са следећим строфама које прате нотни запис:

Што се боре мисли моје

Искуство ми ћутат` вели,

Беж`те сада ви обоје

Нек ми срце говори.

Први поглед ока твога

сјајном сунцу подобан

пленио је срце моје,

учинио робом га.

Да те љубим, ах, једина

целом свету казаћу,

сам` од тебе, ах, премила,

ову тајну сакрићу.

Било је разних извођача, а ми данас најпре препознајемо глас Звонка Богдана уз тамбурицу или композицију Корнелија Станковића написану средином XИX века.

Преурањени крај

Љубав, постојећа или не, између Михаила и Клеопатре се никада није озваничила. Обреновић, у том тренутку живећи као изгнаник у Бечу, се оженио Јулијом Хуњади а Клеопатра је са својих 19 година удата за Милана, сина политичара Аврама Петронијевића. Овај брак је потрајао свега 5 месеци, јер се на путу испречила болест младе невесте. Не постоје тачни записи о томе шта је напало Клеопатру, али симптоми указују на то да се вероватно радило о туберкулози због чега је одведена у бању Глајхенберг у Штајерској на терапију и лечење. Међутим, овде и умире 1855. године и постаје прва од неколико деце које ће Персида и Александар изгубити за живота.

У Београду ћете тешко наћи доказ њеног постојања (осим што ћете је се можда сетити кад зачујете поменуту романсу негде у Скадарлији). Ако, пак, живите у близини Космаја, можда знате за Цркву светих аспостола Петра и Павла. Уз њу се налази Клеопатрина спомен чесма, коју су њени родитељи подигли недуго након њене смрти, оставивши мештане да верују да је вода која тече из ње чудотворна.

Вања Млађеновић

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име