Значајно откриће – ретка верзија химне

Химна „Боже правде“ први пут је изведена на једној позоришној представи. Она је заправо била поклон за 18. рођендан кнеза Милана Обреновића. Музику је написао Словенац Даворин Јенко, а текст Јован Ђорђевић. Песма је постала популарна, а након крунисања Милоша Обреновића постала је званична државна химна. То је било 1882. године.

„Боже правде“ је имала више верзија али и најдужу традицију међу српским химнама. Формирањем Савезне Републике Југославије химна постаје „Хеј Словени“. Била је и химна „Србије и Црне Горе“

Стварањем Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца долази и нова химна, заправо измењена верзија старе. 12. децембра 1919. године. Министар просвете Kраљевине СХС још једном преуређује песму „Боже правде“ у којој придев „српски“ мења придевом „наш“. Мелодија је увек била иста.

„Боже правде“ је и сада химна Републике Србије уз мало кориговање текста. „српског краља“ замењено је са „српске земље“, а стих „српског краља Боже храни“ замењен је са „Боже спаси, Боже брани“. У посебним приликама, последња два стиха певају се као „Србију нам Боже брани, моли ти се сав наш род“!

Прочитајте и

ТИТО УЗ ВИСКИ: Срби за 50 година неће знати ко су, за 100 неће постојати! Ја сам их уништио!

“Бежите живи, иду мртви!” Нико није веровао у опоравак српске војске, али 62.000 СРБА ЗБРИСАЛО је 700.000 непријатељских војника

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име