Ко је био Сибињанин Јанко, јунак чији се споменик налази испод Гардоша?

Недавно је у Земуну откривен споменик Јаношу Хуњадију, који је у  српском народу познат као Сибињанин Јанко, вођи одбране Београда од отоманске војске која га је опседала. Медији, а пре свега портали, су пренели вест о откривању споменика, а да нису објаснили ко је Јанош Хуњади – Сибињанин Јанко.

Јавност је информисана о месту где је постављен споменик славном јунаку, о томе ко је присуствовао церемонији откривања споменика, док је свега неколико анализирало откривање споменика Јаноша Хуњадија кроз призму геополитике као фактора међународних односа. Чини се да је јавност остала ускраћена за неке основне информације о Јаношу Хуњадију, односно о Сибињанин Јанку.

Кула Сибињанин Јанка у Земуну, Википедија
Прочитајте и:

ОВО СУ НАЈВЕЋЕ СРПСKЕ МИСТЕРИЈЕ: Kако је убијен Мурат, да ли је краљ на самрти рекао Чувајте ми Југославију!

Знамо да се споменик налази у Земуну, на Кеју Ослобођења, али многи не знају зашто је одабрано то место, поготово ако се узме у обзир да је некадашњи Београд, у чијој је одбрани Хуњади, био неколико километара од Земуна. Пре објашњења, ваља напоменути да се Гардош кула, иначе један од главних симбола Земуна, зове и кула Сибињанин Јанка.  Наиме, Битка за Београд се одиграла на подручју данашњег Земуна: хришћанска војска је у битци на Дунаву потукла турску флоту, а касније су их поразили на копну. Поред тога, сматра се да је Хуњади преминуо од Куге која је избила након одбране Београда. Претпоставља се да се упокојио у Земуну, на месту данашње куле на Гардошу, која се, као што је већ речено, њему у част зове и кула Сибињанин Јанка (оба назива су тачна, а користи се и трећи назив Миленијумска кула).

Прочитајте и:

ЗАМЕНИО МАНТИЈУ ЗА КУБУРУ И САБЉУ: Да ли сте чули за великог српског јунака Петра Јагодића “Куриџу“?

Споменик на Калемегдану

Поред споменика на Кеју ослобођења, постоји још један споменик посвећен Јаношу Хуњадију и браниоцима Београда који се налази на калемегданској тврђави. На споменику – камен плочи уклесано је сведочанство о победи на српском и енглеском језику: „На овом месту 22. јула 1456. године браниоци Београда на челу са Јанком Хуњадијем извојевали су велику победу над Турцима. О важности победе за цео тадашњи хришћански свет сведочи  то да и дан данас звона католичких цркава звоне у победе управо у чест те победе.

Поред Сибињанин Јанка, овај јунак се у српском народу назива и Угрин Јанко војвода, Јанкула војвода, Мађар Јанко од Ередљ крајине и др. Иако постоје бројне теорије о пореклу Сибињанин Јанка, сигурно је да и дан данас ова историјска личност уједињује два народа: српског и мађарског.

Извор: Шајкача

Фото Википедија

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име