То су биле изузетна страдања и Први светски рат је донео много бола српском народу и Србији као држави,

“Данас је велики дан, не само за Милунку Савић, као наредника српске војске, ратника, патриоту и нас њене потомке, већ и за све ратнике који су се у Великом рату борили за Србију и српски народ”, казала је Николић.Додала је да је за потомке славне хероине изузетно велика част што им се председник Француске, којем су поклонили грб Републике Србије ручно рађен у дуборезу, обратио и што се поклонио сенима Милунке Савић.

Унука Милункиног брата, управо оног уместо ког је и отишла у рат, казала да је трагедија целог српског народа оличена у трагедији Милунке Савић и подсетила на велика страдања српског народа у Великом рату.

“То су биле изузетна страдања и Први светски рат је донео много бола српском народу и Србији као држави, а све се то може и представити кроз Милункин живот, оно што је она претрпела, претрпели су многи војници”, прича Драгица Николић.

Прочитајте и

ПОГОДАК СА 1500 МЕТАРА: Знате ли како је каплар Степан Вуковић усмртио аустроугарског официра?

“ЖИВЕЛО СРПСТВО!“ Са овим речима се Никола Тесла обратио окупљеним Србима приликом посете Београду

Подсетила је на углед који је Милунка Савић уживала код Француза у време Великог рата и навела како јој је велики адмирал Гепрат у Бизерти када је били болесна поручио “Оздрави сине, Француска те моли”.

“То су биле велике речи, велике Француске”, каже Николић.

Милунка Савић, како каже, сви знамо да је била велики јунак, али не само у рату. Показала је и после рата да је изузетна, додаје и наводи да је поред своје биолошке кћери усвојила још три девојчице, као и да је одшколовала још најмање 30 деце.

“Радила је много, радила је два посла да би одхранила ту децу, никада није прекинула везу са својом родном Kопривницом, са својим рођеним братом, врло је често долазила, била је изузетно хумана, али и веома строга”, прича Николић.

Према њеним речима, памти је као баку, а у време свог детињства није била свесна величине Милунке Савић.

“Нажалост, то нам нису показали ни у школи, није нам ни држава показала како је требало, али смо је доживљавали као блиског човека на кога смо могли да се ослонимо”, додаје.

Прочитајте и:

“Бежите живи, иду мртви!” Нико није веровао у опоравак српске војске, али 62.000 СРБА ЗБРИСАЛО је 700.000 непријатељских војника

Милункин праунук Милош Станков каже да је почаствован што је председник Макрон изразио жељу да посети гроб Милунке Савић и поносан што је и сам био део те церемоније. Kако је навео, разменили су поштовање и изразили смо међусобну захвалност.

“Ми смо му захвалили што је препознао Милунку Савић као неког ко се борио за идеале”, казао је Милош Станков и додао да је поносан на све што је његова прабака учинила за српски народ и Србију.

Други Милункин праунук Младен Станков такође дели понос што су председници Вучић и Макрон препознали Милунку као симбол пријатељства по оружју Француске и Србије.

“Веома сам поносан на наслеђе моје прабаке, с неке стране то је и обавеза, али пре свега понос сам на њу и све што је урадила”, казао је Младен Станков.

преузето са Националист

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име