Албански историчар Јусуф Буџови ових дана је узбуркао добар део јавности у Србији. Гостујући у једној телевизијској емисији он је “подигао прашину” својом верзијом историје Косова, али и Албаније и Србије.

Историчар и писац Јусуф Буџови аутор је нове књиге „Дарданија – антика, средњи век“ у којој је изнео резултате свог дугогодишњег истраживања о историји територија на којима су данас Косово и Албанија.

Прочитајте и: 

Прва жртва Првог светског рата био је млади Србин: Ова читуља ОТКРИВА ВЕЛИКУ МИСТЕРИЈУ (ФОТО)

У делу које ће бити објављено и на енглеском, Буџови тврди да је историја тих простора која се данас налази у уџбеницима „скандалозна“ и пуна неистина, јер су Албанци прихватили као тачне „неистине српских историчара“.

Део својих ставова недавно је изнео и гостујући у једној емисији.

-Данас је веома велики проблем јер је албанска историографија прихватила ово питање, ову њихову лаж. Говорим о институционалној историји и историји Косова, а свуда се каже цар Душан, цар Лазар, средњовековна српска краљевина и укључили су то у уџбенике. Ова лаж се наставља, и сада је то укључено у истографију Косова и Албаније, у уџбенике и то је врло скандалозно и продаје се ова српска лаж као историјска истина, а није истина –
рекао је историчар.

Прочитајте и:

ПОРОДИЧНО БЛАГО: ДРАЖИН ПРСТЕН ЧУВАЈУ КАО НАЈВЕЋУ СВЕТИЊУ

Овакви ставови, сматра АЛБАНСКИ ИСТОРИЧАР, изузетно су штетни, а најгоре од свега, сматра он је то што их пропагирају и чланови Академије наука Косова и Академије наука Албаније.

– Инсистирао сам, али стално сам наилазио на противљење, јер постоје два или три таква разлога: историчари који данас воде Академију наука у Албанији и на Косову, институционално говорим, углавном су идеолошког менталитета. Направили су књиге, направили наслове, неки од њих су, нажалост, ушли у службе политике и врло су добро приливеговани материјално и добили су званичне функције – сматра Буџови.

Овај аутор и историчар већ се неко време залаже за организовање научног скупа академика тзв. Косова и Албаније на коме би се решавале ове теме и исправиле „историјске неистине“ које се налазе у уџбеницима.

– Ако би се прихватило овако нешто, многе њихове књиге морале би бити обезвређене, а многи уџбеници преправљени – закључио је он.

Преузето са: Србија Данас

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име