Српска јавност није упозната са ликом и делом овог човека. Канадски војник који је служио мировну мисију у Ливањском пољу током 2000. године. У том периоду број повратника српске националности је био раван нули, а канадски војници су дошли са сазнањима како су Срби из Ливањског поља агресори и кољачи.

Није му пуно требало да после запаљених кућа, цркава, школа, порушеног гробља у сваком селу, те исте Србе прихвати као пријатеље и да им помогне колико је то било у његовој моћи. За велики број српских кућа је обезбеђена помоћ у виду материјала за санацију кровова и столарије што је у том тренутку за већину повратника било од неизмерне важности.

Највеће дело Маркана, како су га звали мештани, била је истина коју је покушао да пренесе на Запад и да свом народу предочи ко су Срби из Ливањског поља.

Марк добија прекоманду на авганистанско ратиште под чудним околностима и 2002. године, 17. априла, амерички авион испаљује ракету, ласерски навођену и наш Маркан гине са тројицом колега. Ливањски Срби шаљу писмо саучешћа Маркановој супрузи Марилyн Легер која долази у село Врбица и помаже обнову школе, парохијског дома и цркве.

Трагедија је чињеница да већина људи није упозната ко је био Марк Даниел Легер, да већина људи генерализује и субјективно гледа на људе са Запада, који генерално нису у највећој мери криви за своје незнање. Има тамо преко баре доста добрих људи као и свуда у свету.

Нека је нашем Маркану вечна слава и хвала за све, памтиће те увек Срби из Ливањског поља.

Шуњка Саша

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име