„ДОСИЈЕ СЛАТИНА“ У Московским медијима у последњих десетак дана распламсала се незапамћено жестока полемика између пензионисаних генерала око тога ко је имао какву улогу у организовању „скока“ руског батаљона миротвораца из БиХ на приштински аеродром „Слатина“, на крају НАТО бомбардовања СРЈ. Пљуште оптужбе генерала, не само ко је имао одлучујућу улогу, већ и ко је кочио улазак руских миротвораца на Косово и Метохију те 1999.

Испровоциран изјавама бившег начелника Генералштаба Анатолија Квашњина, који је у ТВ емисији казао како је он припремао акцију и да о томе није знао министар одбране, оштро је реаговао генерал пуковник Леонид Ивашов, и то у два броја високотиражног недељника „Аргументи недеље“, испричавши детаље које до сада руска јавност није знала. Оптужио је Квашњина „да не говори истину о овој операцији“.

Прочитајте и:

МАТЕМАТИЧКЕ ЧИЊЕНИЦЕ: Зашто је комунистичка окупација гора од турске?

Све је почело недавним Путиновим интервјуом на ТВ Русија, када је испричао како је код њега, у време док је био секретар Савета безбедности Русије, дошао тадашњи начелник Генералштаба генерал армије Анатолиј Квашњин, кога је он питао: „Зашто се иде на усиљени марш до приштинског аеродрома?“ Тада му је, како је истакао, Квашњин казао: „Јасно нам је да ћемо кад-тад одатле отићи, али ћемо имати чиме да тргујемо.“

У броју од 17. јуна у поменутом недељнику генерал у пензији Леонид Ивашов, који је 1999. био начелник Главне управе међународне војне сарадње руске армије, напао је Квашњина у врло оштром тексту под насловом „Сва истина о скоку у Приштину – Одговор мистификаторима“, написавши да је као учесник те операције категорички против његове интерпретације циља руског батаљона, као и да мотив „није била никаква трговина“.

  • Ми смо увели наш контингент зато да бисмо подржали Србе, да зауставимо геноцид над српским народом на Косову и да се реализује резолуција СБ УН 1244 – написао је генерал Ивашов, категорички устврдивши да Квашњин није одлучивао о акцији руских специјалаца, већ да су то учинили тадашњи министар одбране маршал Игор Сергејев, и председник Русије и врховни командант Борис Јељцин.
Ивашов пише и да Квашњину није веровао министар Сергејев.
  • Управо је Квашњин позивао команданте јединица да се не потчињавају министру одбране (Сергејеву) и не испуњавају његове наредбе – написао је Ивашов.

„Скок“ у Приштину, како поново објашњава, организовао је генерал-пуковник Јуриј Балујевски, руководилац Главне оперативне управе генералштаба РФ заједно са ГРУ (војном обавештајном службом) и Главном управом за међународну војну сарадњу.

  • Лично сам усаглашавао акцију уласка нашег контингента са председником Милошевићем и начелником Генералштаба ВЈ Драгољубом Ојданићем. Договорили смо се да у случају ако јединице НАТО нападну наш контингент, оружане снаге Југославије по њима моћно ударе. Осим тога, разматрало се да пребацимо наше десантне јединице из Русије у Ниш. Припремали смо долазак наших бродова у Солун – пише Ивашов.

Он објашњава и како је донесена коначна одлука: министар одбране маршал Сергејев је у службеној белешци председнику Јељцину написао „ако прихватимо амерички предлог да Русија нема сектор и да се потчињава америчком генералу, не само да ћемо бити понижени, него ће и он (Јељцин) бити потчињен Клинтону“.

После тога је, тврди, Јељцин пристао да истовремено руска војска, када и НАТО, уђе на Косово.

После текста Ивашова на ТВ Русија, убрзо је емитован разговор са генералом Квашњином који је себе представио „као главног организатора акције у Приштини“. Он је категорички тврдио да о акцији ништа није знао министар спољних послова Игор Иванов, „у кога у армији нису имали поверења сматрајући да може о плановима да исприча Американцима“. Осим тога, Квашњин тврди да је он направио писмену белешку за председника Јељцина и да у томе никакву улогу није имао министар одбране маршал Игор Мојсејев.

Прочитајте и:

ИЗДАЈУ ЈЕ МРЗЕО НАЈВИШЕ НА СВЕТУ! Знате ли ко је Владо Шипчић, један од најбољих и најмлађих бораца Фочанске четничке бригаде?

У тој ТВ емисија појавио се и бивши шеф ГРУ (војне обавештајне службе) Валентин Корабељников који је вешто избегао да улази у полемику. Није ни речју казао ко је у праву, а ко мистификује целу акцију, већ је рекао „да обавештајци не говоре о детаљима акције без обзира на то што се зна да је ГРУ учествовао у припреми операције“.

Озлојеђен изјавама генерала Квашњина, генерал Ивашов је дао још један, овога пута опширан интервју, на чак три стране, у најновијем броју „Аргумента недеље“ 1. јула 2020. И овог пута је поновио да је Квашнин знао само опште информације о операцији „скока“ на аеродром у Приштину. За време пута ка Приштини Квашњин је, каже генерал Ивашов, два пута покушао да заустави батаљон „дајући им команду да се врате јер је заменик државног секретара САД Строуб Талбот тражио да Руси не улазе на Косово“.

  • Министар одбране маршал Сергејев је тражио да разјасним ситуацију и ја сам са специјалног телефона разговарао са генералом Виктором Заварзином. Упозорио сам га да мора да настави марш ка Косову јер је то команда министра Сергејева. Присутнима на преговорима сам казао да не можемо да успоставимо везу са генералом Заварзином. На то је скочио Квашњин и казао: „Сада ћу ја зауставити батаљон.“ Чим се вратио у собу за преговоре са Американцима, казао је да је батаљон заустављен и да ће се окренути назад – испричао је Ивашов, рекавши да је затим поново изашао и успоставио везу са Заварзином, који му је рекао да му је стигла команда из штаба бригаде да је Квашњин наредио да се заустави батаљон.
Прочитајте и:

МАТЕМАТИЧКЕ ЧИЊЕНИЦЕ: Зашто је комунистичка окупација гора од турске?

Ивашов сведочи и да му је поновио команду министра одбране Сергејева да настави пут ка Приштини, док је Талбот „умирен“ да се батаљон враћа.

  • Тако је руски батаљон добио на времену, Си-Ен-Ен је могао само да јави да су Руси већ на Косову – испричао је Ивашов.

Најновија жестока полемика руских генерала показује да је постојала нетрпељивост амбициозног генерала армије Квашњина према маршалу Сергејеву, последњем руском маршалу и министру одбране. Њихов сукоб је тињао због различитих ставова око реформе армије. Квашњин је био за радикално смањење атомских снага Русије, чему се категорички супротстављао маршал Сергејев.

Генерал Ивашов каже да је посебно љут на генерала армије Квашњина зато „што је лажима хтео да понизи мртвог маршала Сергејева“. Ивашов се сећа кад је маршал Сергејев отишао у Кремљ и рапортовао Јељцину како је прошла акција, он га је загрило и казао: „И ја сам напокон ударио по носу Клинтона.“

  • Тада је наредио да се награде учесници марша у Приштину – испричао је Ивашов.

Генерал Заварзин својевремено је категорички тврдио да је идеју за руски „скок“ у Приштину дала Главна управа међународне војне сарадње којом је руководио генерал Ивашов.

Бранко Влаховић

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име