Више од две деценије прошло је од злочиначког бомбардовања Србије и Црне Горе од стране НАТО пакта. Ипак, сећања на те дане још увек су свежа, а ране не зацељују.
Захваљујући предусретљивости људи из тадашњег државног руководства, на овој фотографији види се страница из бележнице пуковника Золтана Данија који је командовао једницом која је срушила Ф-117, на којој се виде сви релевантни подаци који се тичу обаравања авиона СТЕЛТ Ф-117, наводи Сремскомитровачки Портал.

Види се да је обарање изведено 21. марта у 20 часова и 42 минута изнад В.П. Шимановци, односно изнад насељеног места Буђановци.

Прочитајте и:

(ВИДЕО) СПОМЕНKО НА ВЕЧНОЈ СТРАЖИ: Документарни филм о Малом Обилићу са Озрена

Такође, са стране се налазе и презимена војника, чланова посаде која је оборила понос америчке авијације.

Dokaz

Подсећања ради, обарање Ф-117 код Буђановаца је догађај током НАТО бомбардовања СРЈ који представља први и једини потврђени губитак авиона НАТО алијансе израђеног у стелт технологији. Авион америчког ратног ваздухопловства са ознакама АФ 82 806 ХО је оборен четвртог дана бомбардовања, а оборио га је 3. дивизион 250. ракетне ПВО бригаде Војске Југославије, којим је командовао пуковник Золтан Дани поготком из модификованог руског ракетног система С-125 Нева.

Медији

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име