Изложба „Пут без повратка – од логора Слана до логора Јасеновац“, отворена је у среду у спомен подручју Јасеновац у организацији те јавне установе и Доцументе

Kако су саопштили организатори, ЈУСП Јасеновац и Доцумента – Центар за суочавање с прошлошћу, уз подршку Стифтунг ЕВЗ и Међународног савеза за сјећање на холокауст, изложба је отворена у сусрет годишњици пробоја из логора.

Аутор изложбе и директор ЈУСП Јасеновац Иво Пејаковић истакао је „да сурови услови логора, као и једнако суров однос усташа према заробљеницима, нису оставили много сведока“, пренела је агенција Хина.

Шеф Доцументе Весна Тершелич подсетила је да је спомен-плоча на некадашње логоре на Пагу у ували Слана и насељу Метајна три пута уништавана, последњи пут 2013. године.

Она је изразила жељу за организовањем изложбе и у другим местима, посебно у Новаљи на Пагу, близу које се налазио логор Слана.

Логор Слана био је смештен у средишњем делу острва Пага, у дубокој ували која гледа на Велебит. У њему су се налазила два подлогора, један за Србе, други за Јевреје.

Према сведочењу ретких преживелих Јевреја, однос према Србима био је још бруталнији, а последице су биле такве да према досадашњим сазнањима не постоје случајеви српских заробљеника који су преживели логор Слану и Други светски рат и о томе оставили сведочанство.

Због тога се о догађајима у логору Слана зна тек оно што је сачувано у сведочанствима преживелих Јевреја, наводи Доцумента.

Медији

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име