Тестамент се налази у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, као саставни део Легата Мирјане и Павла Вуисића.

Тестамент Павла Вуисића представља последњу вољу истакнутог српског и југословенског глумца Павла Вуисића.

Павле Вуисић је написао три тестамента, док је ово само једна од верзија. Све три верзије се налазе у Адлигату.

Први пут га је објавила његова супруга, Мирјана Вуисић, у књизи „Песме за живота”, 1993. године. Годинама је тестамент био цензурисан и реч комунисти је била замењена са нико. Овом цензуром је представљена лажна слика да Павле Вуисић није волео људе, уместо чињенице да је био против комунизма. Анимозитет према комунизму је настао као последица учешћа у борби на Сремском фронту и хапшењу његовог оца од стране комуниста.

Тестамент се издваја у односу на друга документа овог типа својом садржином и анти-комунизмом.

testament Pavla Vuisića

„Тестамент Павла Вуисића, рођеног од мајке Радмиле и оца Миша, који дана првог новембра 1982. године, при чистој свести и здравога ума саставља ову поруку. Мирјани, жени ми, све што имам за случај да одапнем, остављам, с тим да разумно распрода или отуђи имовину моју, односно своју, а ако не буде у стању да имовином располаже, да то само суд може урадити. Мирјана, ако после мене остане, има да ме сахрани са свим адетима и честима цркве православне, са шест попова да се пред мојим телом виде и чују.

Сахранити ме има у гробницу нашу, говор посмртни или слично да се чуо није. Овијех шест попова (које за инат хоћу) да све оно што се око гроба ради, раде и шуте. Шуте (ћуте).

Нека у себи певају.

Пошто мислим мрети, што бих и онако све ово писао, још да вас замолим да ми никакав комунист ни говора, али нити једне речи не проговори, јербо ћу се у гробу преврнути и не само преврнути, већ и устати из гроба да га ноћу морим и да му, њему и свима, колико их је на свету, је*ем матер…

Пред смрт кад-тад“

Вуисић је био симбол комунистичких филмова, али је приватно презирао комунизам и Јосипа Броза Тита. Ипак, председник СФРЈ и његова супруга Јованка обожавали су славног глумца.

– Много су га волели, па су му толерисали што је јавно показивао да он њих не воли. Паја када оде у кафану обавезно тражи ћебе: „Дајте ми га да прекријем Титову слику на зиду.“ Његов отац је страдао под терором комуниста и Павле није могао да их смисли. Годинама су га убеђивали да се упозна са Титом, али није хтео ни да чује. Службе безбедности су га једном приликом киднаповале на реци и у гаћама га одвели у Бели двор. Када су инсистирали да се обуче у одело, побеснео је. Умало се није потукао са њима: „Када сте ме оваквог довели, оваквог ме и водите код њега…“ Тито је чуо да се нешто догађа и позвао га у своје просторије, а Павле је био у гаћама и атлетској мајици – рекла је једном приликом супруга нашег познатог глумца и легенде Павла Вуисића.

Srbija Danas

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име