Град, који је у исто време једноставан, али и јединствен и који одушевљава својом истрајношћу кроз историју и специфичним грађевинама, али пре свега својом посебном енергијом коју стварају његови људи.

Да, знамо да сте помислили на наш Београд!

Сви су хтели да га освоје

Као што смо већ поменули, Београд је град који се задесио на бојном пољу чак 115 пута, а 44 пута је био сравњен са земљом и поново обновљен. Просто је свима био занимљив због свог стратешког положаја и освајачких намера владара, како са Истока, тако и са Запада Европе.

 

Променио 15 назива

Најпре су га Келти назвали Сингидон, да би касније постао Сингидунум.Београд је променио многа имена, а нека од њих су „Алба Булгарица“, „Дар ал Јихад“ (кућа рата), „Фехервар“, „Велиградион“, „Белграт“, „Принз Еуген Стадт“, „Цастелбианцо“, „Wеисенбург“, а као Београд, први пут се помиње 878. године, у писму које је Папа послао бугарском владару Борису И.

Испод Београда још један град

Док ходамо по тлу једном, шетамо по крову другог града. Ходници, пећине, пролази и канали, сачувани још из доба Римског царства, одржали су се и до данас и увек чини онај мистериозни део наше престонице. Користили су их и обнављали, сви они, који су држали примат над Београдом.

Прва кафана на тлу Европе баш у белом граду

Историчари тврде да је прва кафана на европском континенту, отворена баш на Дорћолу, давне 1522. године. На менију је била само црна кафа, па се претпоставља да је и сам назив – кафана- отуда потекао. Нажалост, данас нема писаних трагова о томе где се тачно налазила ова кафана, како је изгледала нити ко је био власник.

Град у коме почива славни Атила „Бич Божији“?

Записи кажу да је у В веку београдска тврђава у потпуности уништена од стране Хуна. Након тога, београдским улицама се пронела легенда, да је гроб хунског вође, Атиле, који је носио надимак „Бич Божији“ управо на месту ушћа Саве и Дунава, прецизније испод саме тврђаве.

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име