Била је ово крвава битка у Првом светском рату… заборављени ХЕРОЈ
Када је аустроугарска поражена у Церкој битки, њихова војска се није предавала. Одмах након величанствене победе Срба на Церу, аустроугарска војска кренула је у следећи напада. Године 1914. између 19. и 22. септембра, одиграла се Битка на Мачковом камену.

Мачков камен је топографски чвор, односно врх на планини Јагодња у западној Србији, где су вођене тешке борбе између 1. српске и 6. аустроугарске армије у току Првог светског рата

View this post on Instagram

"Мачков камен је топографски чвор (врх) на планини Јагодња у западној Србији, где су вођене тешке борбе између 1. српске и 6. аустроугарске армије у току Првог светског рата, у периоду од 19. до 22. септембра 1914. Битка на Мачковом камену је једна од низа сукоба током битке на Дрини. После неуспеха Аустроугарске у Церској бици, они су одморили и попунили 5. и 6. армију и прешли у напад 6. септембра 1914. Српска 2. армија је успела да задржи 5. аустроугарску на обалама доње Дрине, а 6. армија је прешла Дрину, потисла српску 3. армију и заузела Гучево, Борању и Јагодњу, десним крилом избивши на Соколску планину. Српска 1. армија (генерал Петар Бојовић) противнападом присиљава десно крило противника на повлачење до положаја Мачков камен-Црвење-Јаворник." #mackovkamen

A post shared by 🇷🇸СРПСКИ ВИТЕЗ🇷🇸 (@vitez____od____srbije) on

Чини се, помало, да је ова битка некако скрајнута, а била је веома важна. Сама чињеница да је у овом окршају погинуло више од 800 српских јунака, да је за борбу онеспособљено 5.700 војника са српске стране, а са аустроуграске је било 1.200 мртвих војника, говори у прилог чињеници да је ово била важна битка.

Историја казује да је после неуспеха Аустроугарске у Церској битки дошло до кратког предаха. Недуго потом Аустроугари су одморили и попунили 5. и 6. армију и прешли у напад 6. септембра 1914. Српска 2. армија је успела да задржи 5. аустроугарску на обалама доње Дрине, док је 6.армија прешла Дрину, потисла српску 3. армију и заузела Гучево, Борању и Јагодњу, десним крилом избивши на Соколску планину.

Прочитајте и: 

Прва жртва Првог светског рата био је млади Србин: Ова читуља ОТКРИВА ВЕЛИКУ МИСТЕРИЈУ (ФОТО)

Српску војску предводили су чувени Петар Бојовић, Степа Степановић, Павле Јуришић Штурм, Душан Пурић, док се на челу аустроугарске војске били Оскар Поћорек и Либоријус фон Франк. Српска војска у овом окршају није победила, док је аустријска однела „Пирову победу“. Губици обе војске били су огромни. Међутим, ова борба изнедрила је једног јунака. Заброрављеног јунака битке на Мачковом камену – Душана Пурића.

заборављени ХЕРОЈ

View this post on Instagram

"Душан Пурић (Ивањица, 1873— Планина Јагодња, Мачков камен, 22. септембар 1914) је био потпуковник српске војске (постхумно унапређен у чин пуковника). Погинуо је као командант Четвртог пешадијског пука „Стеван Немања“ у бици на Мачковом камену." 🙏 ____________________________ Рођен у 1873. године у Ивањици у трговачкој породици. Основну школу је завршио у родном месту, а затим је похађао Гимназију у Београду. Након завршеног шестог разреда Гимназије, уписао је Војну академију, коју је у 24. класи завршио 1894. године са врло добрим успехом и произведен је у чин артиљеријског потпоручника. Три године је проводи у трупи, а затим је 1899. године завршио Вишу војну академију. Постављен је за команданта пољске батерије у Ћуприји, а после годину дана изабран је за приправника генералштабне струке, и унапређен у генералштабног капетана, због чега је отишао на усавршавање у Француску. По повратку из Француске постављен је за помоћника начелника штаба Дринске дивизије у Ваљеву. Био је командант 17. комбинованог и 6. пешадијског пука. ______________________ Војници, ми смо овде дошли да гинемо за Отаџбину. Командири испред својих водова и чета, команданти испред својих батаљона, а ја ћу испред свих. За мном!. У јуриш! За слободу и Отаџбину! — Душан Пурић, Мачков камен Битку је преживело само 1.000 војника и старешина. Душан Пурић је погинуо међу првима у најжешћем судару прса у прса. Постхумно је унапређен у чин пуковника, због успешног командовања и показаној храбрости у одбрани отаџбине. У улици Војводе Степе 68, у Београду, налази се спомен плоча Душану Пурићу, постављена 2003. године, а у Ужицу његова биста у центру града, постављена 2010. године." 🙏🙏🙏 #dusanpuric

A post shared by 🇷🇸СРПСКИ ВИТЕЗ🇷🇸 (@vitez____od____srbije) on

Он је свој живот оставио на Мачковом камену. Такође, остаће упамћено да је ову битку преживело само не више од 1.000 војника. Међу, првима погинуо је и Душан Пурић, родом Ивањичанин, који је био командант Четвртог пешадијског пука „Стеван Немања“ Битки на Мачковом камену.

Остаће упамћене његове речи, упућене његовим војницима.

Војници, ми смо овде дошли да гинемо за Отаџбину. Командири испред својих водова и чета, команданти испред својих батаљона, а ја ћу испред свих. За мном! У јуриш! За слободу и Отаџбину!

- Душан Пурић, Мачков камен

У овој бици учествовао је и принц Ђорђе Карађорђевић, који је био тешко рањен.

Спомен-костурница на Мачковом камену завршена је 1931.године. Спомен-црква Вазнесења Господњег у Крупњу подигнута 1932. године. Такође, на оба локалитета налазе се мошти бораца, а у крипти цркве изложене су фотографије са бојног поља и венци.

Нека је вечна слава палим борцима за ОСЛОБОЂЕЊЕ, СЛОБОДУ и ЖИВОТ СРБИЈЕ.

СД

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име