Откривен мурал На Сокоцу је откривен мурал са ликом Старине Новака, легендарног хајдука чија је животна прича уткана у историју горе Романије, рекао је Срни привредник из Зворника Милан Станојевић који за осликавање мурала издвојио 1.000 КМ.

Станојевић је заједно са пријатељем Миланом Јоловићем Легендом са Сокоца свечано открио овај мурал на новопостављеној фасади Ламеле на углу улица Радомира Нешковића и Грује Новаковића.

Према његовим речима, мурал су осликала два „врсна уметника“ из Београда, уз одобрење станара Ламеле.

Станојевић је нагласио да је мурал са ликом Старине Новака његов и Јоловићев поклон грађанима Сокоца, истичући да овај српски јунак представља пример „слободара“ какви се рађају од памтивека на Романији.

„Посебно ми је задовољство што сам учествовао у овом пројекту у коме се на савремен начин скреће пажња и отима од заборава име и улога хајдука који је у вријеме Отоманског царства на свој начин пружао отпор освајачу и био војсковођа у војсци влашког кнеза Михајла Храброг“, навео је Станојевић.

Старина Новак један је од пет најпознатијих српских хајдука који се су се, према легенди, истицали у борби за ослобађање Балкана од окупације Отоманског царства.

Националист

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име