Карађорђе или Црни Ђорђе је један од великих јунака нововијековне српске историје. Вођа Првог српског устанка је ударио темеље српској слободи од османског ропства. Међутим, о поријеклу његовог надимка „Црни“ не зна се пуно. Оно што се сигурно зна је да је Карађорђе надимак добио прије 1804. О поријеклу надимка постоји више прича. Петар Јокић, старјешина гарде вожда Карађорђа тврди да је Карађорђе надимак добио када је хајдуковао у ваљевском крају уочи Кочине Крајине. Према Јокићу, Карађорђе је срео једну старицу и десило се ово:

„Кад је он четовао заокупи га једном потера. Ђорђе дође на један извор близу села гди се потера не нада; пио воде, па седи. А дође једна баба на воду. Он је запита: „Каква је то гунгула по селу баба?”„Та, онај црни и не бели Ђорђе одметнуо се у ајдуке, па више зла почини него Турци, па њега оће да ватају”.„А, којекуде, познајеш ли ти тог црног Ђорђа?” „Ја га не знам.” „А по души те, сад га познај,” па камењем бабу, све јој котлове поразбија и главу, па утече. „Којекуде, није ме нико други назвао Црним него баба, али сам јој и платио”. Ово ми је толико пута припoведао, пок[ојни] Господар, вели Г. Јокић.“

Прочитајте и:

СРБИН КАТОЛИК ТВОРАЦ ПОЈМА „ЧЕТНИК“! Дубровчанин за кога многи нису чули, а чак један део Београда носи назив по њему

Дакле, то прича Петар Јокић. Руски мајор Каменски који је 1808. био у Србији тврди да је Карађорђе надимак добио од мајке која га је проклела након што је убио оца:
„Зову га црнијем не за то што је црномањаст, већ зато, што му је мајка дала то име онда кад је он свог оца убио”.

Лазар Арсенијевић Баталака нам доноси и своју верзију о поријеклу вождовог надимка. Наиме, Карађорђе је надимак добио након што се издерао на своју мајку када је удавао сестру:

„Кад више волиш туђој кући него својој, а оно којекуде ето ти нек ти тако буде”. У Карађорђевој фамилији говорило се, као што сам и ја чуо приповедати их, да му је мати у том случају или догађају, рекла: -„Црни Ђорђе шта то уради данас са мном,” и да је од тада прозван он Црним Ђорђем или Карађорђем.“

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име