Теслин проналазак: Никола Тесла још увек изненађује научнике, а да су његови изуми и дан данас актуелни показало је ново научно истраживање Теслиног изума старог 100 година за који су стручњаци тек сада утврдили чему служи.

Никола Тесла, инжењер и човек који је било далеко испред свог времена, добио је патент за изум који је по њему назван “Теслиним вентилом” још 1920. године.

Прочитајте и:

Српско средњевековно благо: Манастир Градац, ружа у Долини јоргована

Читав век касније, научници су открили да не само да је тај његов изум кориснији него што се то претходно мислило, већ да може да има и потпуно нове начине примене. Невероватно је да тај 100 година стар изум није у потпуности схваћен и да би могао бити користан у модерним технологијама на начине о којима се досад није размишљало, рекао је Лиф Ристоп, један од аутора наведеног истраживања и асистент професора на Универзитету Њујорк

Иако је Тесла познат као чаробњак електричне струје и струјних кругова, његов мање познати рад контроле тока струјања течности био је истински испред свог времена, додао је Ристоп.

Тесла је свој изум називао “вентилски вод”, иако је у међувремену он добио име по њему. Теслин вентил састоји се од серије петљи у облику суза које су повезане у низу. Тај изум је тако направљен да течностима омогућује проток само у једном смеру и без потребе за другим покретним деловима (попут вентила).

Но, тај изум могао би да се користи и за друге функције, открили су сад научници. Наиме, Теслин уређај на неки начин ради и попут склопке, односно тек кад кроз њега прође довољна количина течности, он спречава да се она креће у погрешном смеру.

Научници због тога сматрају да би тај изум могао да се користи за упумпавање горива или других текућина у моторе и машине. Кључно је да се уређај укључи кад се у њему створе турбулентна струјања у супротном смеру, која “зачепе” цев са вртлозима и ометајућим струјама, навео је Ристоп.

Прочитајте и:

Епископ Тихон Шевкунов открива за чим људи највише жале када куцне задњи час

Он је додао да је та турбуленција много слабија од на пример турбуленција течности у класичним цевима, односно и до 20 пута слабија него у цеви цилиндричног облика. Управо због тога Ристоп сматра да је Теслин изум моћан у контролисању токова и може да се употреби на много различитих начина.

Научници су открили да Теслин вентил ради најбоље ако доток течности није равномеран, већ више пулсирајући. Са друге стране, по изласку из Теслиног вентила, ток течности је миран и стабилан.

Мислимо да је Тесла баш то имао на уму кад је радио на изуму, с обзиром на то да је размишљао о аналогним операцијама с електричним струјањима. Он је и најпознатији по изуму мотора на наизменичну струју и претварача електричне енергије из наизменичне у једносмерну струју (АЦ-ДЦ конвертер), рекао је Ристоп.

Све то значи да би се Теслин 100 година стар изум могао користити као најновије технолошко откриће у данашњој, најмодернијој технологији.

Теслин уређај је алтернатива конвенционалном вентилу, чији се покретни делови троше с временом. Сад знамо и да је врло ефикасан у мешању па би могао да се користи за искоришћавање вибрација у моторима и машинама за пумпање горива, мазива или других гасова и течности, рекао је истиче Ристоп.

Извор: Спутник

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име