Кљајевић је изнео досад непознате тврдње
Један од главних митова који се везује за српску историју јесте тај да су средњовековни владари на српском двору јели златном виљушком. Историчари имају различита мишљења о овој теми – од оних који заступају ову тезу, до оних који тврде да су наши владари јели рукама.

Објектив.рс решио је да истражи да ли је ово заиста тано, а за то смо питали историчара и он нам је открио нешто што заиста нисмо очекивали.

Ипак, историчар Божидар Кљајевић изнео је досад непознате тврдње – да су Немањићи заправо јели сребрном виљушком.

– Погрешно је уверење да се на двору Немањића јело златном виљушком. Јело се сребрном, сребро убија све бактерије – рекао је историчар.

Прочитајте и:

Марија Карађорђевић: Животна прича највољеније српске владарке

Он је додао да сам користи сребрно посуђе, управо из здравствених разлога.

– И ја увек једем сребрним прибором, годинама нисам био болестан – напомиње Кљајевић.

Према историјским тврдњама виљушка са два крака служила је да се комад меса пренесе у тањир, а јело се ипак прстима.

На српским средњовековним дворовима јело се из дрвених посуда, као што је јео и обичан народ. Свако ко је одлазио код некога на гозбу носио је свој нож, који се сматрао личним предметом. Кашика улази у употребу тек током 14. века, а до тог периода јело се директно из посуде.

Што се тиче доказа о златном и сребрном посуђу, они потичу тек из 15. века пред пад српске деспотовине. Значи закључак је да је Немањићи нису имали, а на фрескама из њиховог времена су вероватно доцртане реконструкцијама након 15. века.

Srbija Danas

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име