У једној поткапини на источној падини брега Градина, испод окомитих стена на којима стоје бедеми подграђа смештен је Пећински манастир. Захваљујући откривеним записима на стени, као и сећањима једног дубровачког трговца забележеним крајем XVII века дошло се до сазнања да се на овом месту налазио Пећински манастир посвећен арханђелу Михаилу.

У остацима Пећинске цркве из 12. века подно старог града Раса написано је чувено Вуканово Јеванђеље, а у њој су Стефана Немању заточила браћа док је био удеони кнез у Топлици. Градитељска активност и све већа популарност Стефана Немање у народу изазвала је подозрење његове браће која су га позвала на саветовање у Рас где бива и заточен. Молећи се топло своме заштитнику Светом Георгију Стефан Немања бива на чудесни начин ослобођен и постаје Велики жупан српских земаља 1166. године.

Манастирска црква веома скромних димензија била је делом подвучена под свод пећине и орјентисана у правцу север-југ. Услед одроњавања стене на којој је била подигнута од цркве је остао очуван само западни зид с једним прислоњеним луком, почетак олтарске апсиде на северној и део зида на јужној страни, где је вероватно био улаз.

На стени изнад тог зида постоје усечени трагови деформисаног полуобличастог свода. На вертикалним површинама стена са јужне и западне стране запажају се дубоко усечени жлебови који су служили за ослањање једносливне кровне конструкције.

Сама црква била је живописана о чему сведочи мноштво фрагмената фресака. Са спољне стране јужног зида поред неколико малих фрагмената фреско-малтера на грубој површини зидне масе до недавно се уочавао цртеж једног светитеља – ратника.

Читав простор поткапине северно од храма био је затворен и преграђен на више просторија. Судећи по траговима греда међуспратних конструкција од којих је једна сачувана у свом некадашњем положају, ова грађевина у пећини поред приземља имала је три спрата.

Осамдесетих година XVII века крај рушевина Пећинског манастира прошао је дубровчанин Никола Бошковић, који је у својима сећањима забележио да се на сат и по хода од Сопоћана „види укопана под једним брдом црква Св. Михаила са својим манастирима, скоро потпуно порушена“.

А ово јединствено здање треба видети, па ако те пут нанесе, обавезно сврати. А до тада, прати ЈуТјуб канал Discover Serbia, пријави се и буди и ти део њихових прича!

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име