Kрајем јула 1914. године Београд се још једном нашао на тесту – српска престоница тек што се опоравила од балканских ратова, а спремало јој се ново разарање.

После ултиматума који је Аустроугарска упутила Србији 23. јула 1914. године и одговора српске владе који је уследио 48 сати касније, Београд је „задржавао дах“, а о томе како је изгледао живот у српској престоници у тих неколико дана пред почетак Првог светског рата сазнаје се из тадашњих бројева Политике.

Судећи по њима, Београд је одговор Аустроугарске чекао „мирно и достојанствено“.

  • Јуче је био један од најинтересантнијих и најзначајнијих дана у Београду. Свестан озбиљности ситуације, Београд је остао достојанствен, трезвен и присебан. Иако су целог дана стизале, једна за другом, вести о великим војним гомилањима на северној граници Србије и о силној војсци у Земуну, Београд је остао миран и свестан онога шта има да се ради и како да се поступа – пише Политика од 25. јула 1914. године.
Већ сутрадан, ситуација је постала још озбљнија.
  • Иако мобилизација званично није била објављена ипак се цео Београд ођедном осетио на ратној нози. Војни обвезници узмували су се да нађу шта им треба па да хватају прве возове. Ођедном на улицама су се виделе масе униформи. Поновиле су се слике из септембра 1912 – стоји у оновременој Политици.

Мобилизација је објављена већ сутрадан, 27. јула 1914. Војни обвезници узмували су се и кренули ка железничкој станици како би ухватили возове и јавили се командама широм земље.

  • Јучерашњи дан у Београду који је очекиван са појмиљивим узбуђењем протекао је сасвим мирно и престоница није изгубила готово ништа од свога обичнога, редовнога типа. Иако су централна надлештва и дипломатски представници напустили Београд још прексиноћ, ипак је врло мало света пошло одавде да нађе склоништа негде у унутрашњости Србије. Напротив, број становништва се само повећао јер је у току јучерашњег дана стигло на хиљаде путника бродовима из Шапца, Земуна и Забрежја – пише Политика од 27. јула 1914. године дочаравајући престоничке призоре онога што ће постати последњи дан мира у наредне 4 године.
Само дан касније, 28. јула, Аустроугарска је објавила рат Србији.

Београд је још исте вечери бомбардован. Напад је трајао шест дана, а када је изашао први следећи број Политике, 4. августа, Први светски рат је већ увелико трајао. Симболично, наслов на првој страни је гласио: „Под аустријским метцима“.

srbijadanas/nacionalist

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име