Горњи Милановац – Роберт Боб Кол, 1944. године искочио је из оштећеног авиона, погођеног немачком ракетом, изнад Прањана где су му мештани спасили живот. У Србији је провео 66 дана и одушевио се житељима подсувоборских села. Породица овог пилота доживотно је захвална српском народу, а најлепше речи имао је и Бобов син Гери Кол.

„Мој отац и његова посада су искочили из оштећеног Б-24 бомбардера над Југославијом, 6. јуна 1944. године, након што су завршили мисију у Брасову у Румунији. Неколико чланова посаде је претрпело мање повреде, али су им четници генерала Драже Михаиловића и локални мештани Срби помогли и сви су преживели рат. Многи од наших очева се не би вратили кућама без великодушне и несебичне бриге коју су им Срби пружили и платили за то високу цену“, рекао је Гери Хол у интервју за Фондацију Мисије Халијард.

Прочитајте и: 

Прва жртва Првог светског рата био је млади Србин: Ова читуља ОТКРИВА ВЕЛИКУ МИСТЕРИЈУ (ФОТО)

Кад је Боб искочио из оштећеног авиона, са собом је имао мали фотоапарат у летачком оделу. Био је у могућности фотографијама да овековечи већи део времена који је провео у Србији и његова породица још увек поседује ове јединствене фотографије. Светлост дана оне су угледале 75 година након што су снимљене, након што су их Колови понудили Фондацији Мисије Халијард.

„Током времена проведеног у Србији се мој отац спријатељио са генералом Михаиловићем и толико су се зближили да су пред очев одлазак разменили прстење. Мој је отац њему дао прстен који је добио за матуру, а генерал Михаиловић њему свој лични прстен са угравираном посветом. Тај непроцењиви артефакт је и даље у власништву моје породице, налази се у кућној колекцију у Тексасу“, каже Гери Кол.

Kurir/RINA/Kraljevina.rs

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име