„У тој знаменитој ноћи као прва жртва пао је млади добровољац Душан Ђоновић…“
Историјски подаци казују једну невероватно причу из Првог светског рата. Мало је позната чињеница ко су заиста биле прве жртве Првог светског рата.

Када је Аустроугарска објавила рат Србији 28. јула 1914. године одмах је отпочео и напад на Београд. Реке Сава и Дунав тада су биле границе док је Београд био караула. Како би онемогућили аустријску војску да продру у Београд Срби су срушили стари железнички мост.

Тада су пале и прве жртве. Са мађарске стране прва жртва био је Иштван Балохи, који је свој живот окончао на води, док је са српске стране прва жртва био шеснаестогодишњи Душан Ђоновић, четник у чети Јована Бабунског.

Прочитајте и: 

ПОГОДАК СА 1500 МЕТАРА: Знате ли како је каплар Степан Вуковић усмртио аустроугарског официра?

Посебно је занимљива и читуља која је остала као својеврсни споменик на овог младог и храброг јунака, а која је објављена у Политици 22. јула 1914. године по старом, односно 4. августа по новом календару.

– Душан Ђоновић. Прва жртва у нашем великом рату. Вечерас, око поноћи, навршиће се осам дана како су први аустријски меци надрли на нашу земљу и од како је почео велики рат за слободу и независност Српског Народа. У тој знаменитој ноћи као прва жртва пао је млади добровољац Душан Ђоновић, чиновник Железничке дирекције и четник у чети војводе Јована Бабунског. Душан Ђоновић, приморац по рођењу, брат Јована Ђоновића, који се истакао у црногорском омладинском покрету – речено је у читуљи.

Из читуље се може сазнати још детаља о младићу.

– Чим је Аустрија наговестила рат Душан Ђоновић је прихватио пушку и ступио у добровољце. Пао је погођен аустријским метком на обали Саве, бранећи слободу Београда, онако исто слатко као да су га изрешетали куршуми под Ловћеном. Бог да прости његову Јуначку душу – писало је у читуљи у Политици.

View this post on Instagram

"Uprkos uvreženom mišljenju da je Prvi svetski rat počeo u Sarajevu, prvi meci u ovom sukobu su zapravo ispaljeni u Beogradu, u noći između 28. i 29. jula 1914. godine. Tu su udar neprijatelja primile čete sastavljene od žandara, carinika, običnih Beograđana, pa čak i dece. Jedan od njih bio je i Dušan I. Đonović – prva srpska žrtva u Prvom svetskom ratu. “Dušan Đonović – Prva žrtva u našem velikom ratu – Večeras, oko ponoći, navršiće se osam dana kako su prvi austrijski meci nadrli na našu zemlju i od kako je počeo veliki rat za slobodu i nezavisnost Srpskog Naroda. U toj znamenitoj noći kao prva žrtva pao je mladi dobrovoljac Dušan Đonović, činovnik Železničke direkcije i četnik u četi vojvode Jovana Babunskog. Dušan Đonović, primorac po rođenju, brat Jovana Đonovića, koji se istakao u crnogorskom omladinskom pokretu. Čim je Austrija nagovestila rat, Dušan Đonović je prihvatio pušku i stupio u dobrovoljce. On je znao da se za istu stvar Srpski Narod na celom svome prostranstvu pao je pogođen austrijskim metkom na obali Save, braneći slobodu Beograda, onako isto slatko kao da su ga izrešetali kuršumi pod Lovćenom. Bog da prosti njegovu Junačku dušu!” — (Čitulja Dušana Đonovića, Politika, 4. avgust/22.jul 1914.)"

A post shared by 🇷🇸СРПСКИ ВИТЕЗ🇷🇸 (@vitez____od____srbije) on

Srbija Danas/Jovana Ćirković

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име