Убијени  српски сват на Башчаршији у Сарајеву је био и прва жртва рата у Босни и Херцеговини. Овим убиством започет је рат у овој земљи.

Како се све десило?

Око 2.30 после подне у недељу, 1. марта 1992, нападнута је српска свадбена поворка у сарајевској Башчаршији, што је резултирало смрћу младожењиног оца Николе Гардовића и рањавањем православног свештеника Раденка Мировића. Напад се догодио последњег дана контроверзног референдума о независности Босне и Херцеговине од Југославије, у раној фази распада и ратних сукоба на простору Југославије.

Гардовић се често сматра првом жртвом рата у Босни и Херцеговини. Рамиз Делалић, криминалац, под заштитом СДА, брзо је идентификован као осумњичени, али муслиманске власти се нису трудиле да га пронађу непосредно након напада. Током рата, Делалић је предводио милицију која је прогонила сарајевске Србе. Касније је у телевизијском интервјуу признао да је извео напад. Делалић је 2004. оптужен за убиство по једној тачки оптужнице у вези са Гардовићевом смрћу, али је упуцан и убијен 2007. пре него што је суђење приведено крају.

У Федерацији Босне и Херцеговине, ентитету Босне и Херцеговине са бошњачко-хрватском већином, 1. март се прославља као Дан независности. У Републици Српској 1. март се повезује убиством српског свата и почетком рата.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име