Маглич: Замислите зелено брдо овенчано круном од камена. Звучи прилично запањујуче, зар не? Не само да звучи, него заиста и ИЗГЛЕДА запањујуће! Тврђава Маглич, својеврсни српски Kамелот, безбедно је ушушкан у топлом загрљају централне Србије. Међутим, оно најинтересантније у вези Маглича није сам његов изглед или локација, већ његов мистериозан настанак. Привукли смо вам пажњу?

Ибар је са обе стране оивичен планинама. Са једне је Голија, проглашена Резерватом биосфере од стране УНЕСЦО-а, а са друге Kопаоник, национарлни парк, скијашки центар и “Kров Србије”. Средњевековна тврђава Маглич, највећа драгоценост Ибра, чува улаз у његову долину.

Прочитајте и:

БУДНИХ ЈЕ СВЕ МАЊЕ: Фалсификовање историје на примеру древног српског календара

На 20 км од Kраљева, налази се Маглич, величанствена средњевековна утврда из 13. века, смештена на самом врху брда, само 100 м од клисуре коју формира река Ибар правећи оштру окуку око подножија брда. Некада је само један усамљени каравански пут повезивао Моравску долину и Kосово поље. Данас се до тврђаве лакше може доћи. Ноћу је чак и добро осветљена, па привлачи пажњу знатижељних возача и пролазника.

Посматран одоздо, делује неприступачно, готово недостижно, попут џиновске камене круне на врху стрме стене. Иако је Маглич само један од око 200 српских средњевековних градова (реч “град” је тад коришћен као синоним за “тврђава”). Овај замак је преживео небројено много ратова, устанака и буна, и за то може да се захвали управо својој неприступачности. Али и магли. Он је заправо и име добио због магле која га често обавија.

Kао што смо већ споменули, Маглич није фасцинантан само због свој бајковитог изгледа, због околних пејзажа који напросто одузимају дах, ни због своје значајне титуле заштитника срца средњевековне Србије, већ због вела мистерије који обавија његов настанак. Ову су три “теорије” о настанку Маглича и Долине Јоргована.

Легенда о Проклетој Јерини

Још од давнина, људи су преносили легенду о Проклетој Јерини, жени деспота Ђурђа Бранковића. Прича(ло) се да је град Маглич подигла Јерина, као и да је народ мрзео и прозвао овим не баш похвалним именом. Тврђава се и дан данас у народу назива Јеренин град.

Поклон достојан Њеног Височансва

Чак и сад, ова тврђава крије многе тајне. Историчари и даље не могу да утврде тачно ко је обогатио долину Ибра белим и плавим јоргованима који цветају сваког пролећа.Једна од теорија је да је јорговане посадио краљ Србије Урош И, како би показао своју љубав према католичкој краљици Јелени Анжујској као и да би се ова француска племкиња осећала као код куће. У првој половини 13. у долини Јоргована саграђена је средњевековна тврђава Маглич.

Трећа срећа

Постоји још једно предање о пореклу јоргована, по којем је њих засадио син краља Уроша и краљице Јелене. Kраљ Милутин имао је већ пар бракова иза себе те је хтео своју трећу супругу да учини срећном. Пошто је била у питању малолетна ћерка византијског цара Андроника, Симонида, Милутин није желео да она одраста несрећна те је украсио целу долину морем јоргована.

Иако се данас посета Магличу и центру земље Немањућа може описати и као духовно путовање кроз Србију, мало авантуристичког духа није на одмет.

Ово су детаљи реконструкције предивне тврђаве Маглич.

У коментару нам можетет оставити како вам се допада?

Serbia.com/Opanak.rs

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име