Јесу ли ово теорије завере или мање-више приче засноване на чињеницама можда никада неће бити познато

„Србија је велика тајна, не зна дан шта ноћ кува, нити ноћ шта зора рађа“ су добро познати стихови наше Десанке Максимовић на основу којих вас уводимо у неразјашњене српске мистерије.

Људи воле мистерије, воле да нечему придају тајно и мистично значење, а ово су само неке које издвајамо из богате српске историје мистерија. Можда ће вам после читања овога чланка неке ствари постати јасније, а неке још више обавијене маглом. У сваком случају пробудиће вам машту и натерати на размишљање!

Да ли сте знали да је гроб Бранислава Нушића у облику пирамиде, и ако јесте зашто је то тако?

Свако ко је икада посетио Ново гробље у Београду зна да гроб великог српског комедиографа изгледа као фараонска пирамида са тешким црним вратима и изнад њих ћириличним натписом „Куће Бранислава Нушића“.

Branislav Nušić

У вези са овим и данас се плету разне приче, од којих се неке граниче са теоријама завере. Према једној, Нушић је био истакнути члан масона, тајног друштва чија је пирамида један од главних симбола. По другој, комедиограф је тражио баш овај облик да би на тај начин избегао могућност да му се неко „унереди на гробу“.

Мистерија планине Ртањ

Ртањ из даљине изгледа као пирамида, права, огромна пирамида! Чак је и Артур Кларк, писац научне фантастике, тврдио да се у овој планини заиста крије пирамида и да је то најстарија творевина ванземаљске цивилизације!

Неки су убеђени и да се у планини крије свемирски брод, који ће полетети пред смак света, а да ће само они који се нађу у близини бити на њему и тако пронаћи спас. Постоје и исповести људи који су „тамо горе“ срели становнике других планета.

За прелепи Ртањ везује се и прича о јеврејској породици Минх, која је поседовала фабрику штофова у Параћину, а касније и рудник каменог угља на овој планини. Јулијус Минх је извршио самоубиство и то под неразјашњеним околностима, а његова супруга Грета саградила је капелу на врху Ртња. Она је срушена до темеља, у потрази за скривеним благом – јер легенда каже да је на врху Ртња живео чаробњак који је чувао огромно богатство.

Rtanj

У крају се препричава и легенда по којој су Немци за време Другог светског рата пронашли на Ртњу Грка који није зна како се ту нашао, пошто је последње чега се сећа било да је чувао овце, на пашњаку у својој земљи…1800. године!

Највећа мистерија везана за Ртањ јесте гравитационо чудо. Магнетне и гравитационе аномалије чине да авиони избегавају да лете преко Ртња, ниски прелети су најстрожије забрањени, а чак и сателити скрећу за неки проценат степена кад се нађу над овом планином.

Да ли је Душан Силни убио свога оца?

Цар Душан „Силни“ како га данас зовемо, био је све оно што је српска властела чекала вековима – способан, храбар и одлучан. Дао им је прилику да освајају, шире се и доносе ратни плен. Зато и не чуди што је највећи број српског племства, незадовољан попустљивом политиком према Бугарској и Византији, у сукобу Душана и његовог оца, тадашњег краља Стефана Дечанског, стао на страну младог краљевића.

car Dušan Silni

Најраније у јесен 1330. године дошло је до отвореног сукоба сина, „младог краља“ Душана, и оца краља Стефана Уроша ИИИ Дечанског. Из овог сукоба, Душан је изашао као победник и оца је заточио у тврђави у Звечану.

Непосредно након Душановог крунисања Стефан Дечански је умро 11. новембра 1331. године и сахрањен је у својој задужбини манастиру Високи Дечани. Иако је званично умро природном смрћу постоје извори који тврде да је Душан попустио пред наваљивањем моћне властеле и одобрио, ако већ и није наредио, да се његов отац погуби.

Стефан је, каже легенда, када су дошли људи да га убију, проклео сина и његове потомке, као и целу српску државу. Већ Душанов син, цар Урош, изгубио је царство, а легенда о проклетству трајала је много векова посебно када је кнез Лазар са својим ратницима погинуо на Косову, а Србија пала под Турке.

Опанак

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име