Славна победа српске војске Пре 215 година догодила се веома важна битка, када су се сукобиле српска и турска војска. Наиме, у ова битка је веома значајна због чињенице да се српска војска по први пут сукобила са регуларном царском турском војском.

Иванковац се налази у близини Ћуприје и оно што је значајно је да се налази на три брда: Лудо поље на Мућавском брду, Краљево брдо и Везирово поље између којих се налазила долина са Иванковачком реком.

Главнокомандујући са османлијске стране био је Мустафа Хафиз-паша, као и Смаил-ага Бањски, док је српску војску предводио Карађорђе Петровић са Миленком Стојковићем, Петром Добрњцем, Стеваном Синђелићем, Пауљом Матејићем, Ката Стеваном из Прова.

Сама битка је била неизвесна. Хафиз паша је сматрао да је опсано ићи кроз Шумадију због устаника, те је место битке постало село Иванковац код Ћуприје. Такође, занимљиво је да су срби образовали редуте и шанчеве, који су умногоме помогли ток борбе.

Ток битке ће довести до тога да Срби напуштају први редут, а Турци су тада напали други, којим је командовао Кара-Стева из Прова. Срби после само сат времена, како је записано у историјским књигама напуштају и други редут, а онда Турци нападају велики шанац

Прочитајте и: 

Прва жртва Првог светског рата био је млади Србин: Ова читуља ОТКРИВА ВЕЛИКУ МИСТЕРИЈУ (ФОТО)

Али, неприступачност терена, а поготово брдовит крај и корито Иванковачке реке, односно река Мирослава, отежавали су Турцима нападе. У току дана Турци су Србе 20 пута нападали, али су Срби сваки напад одбили. Леви турски бок је постаје веома рањив доласком српске војске на Лудом брду. Појављује се Карађорђе са својом војском, чиме се шансе Срба знатно увећавају. Потом Турци, у ноћи, напуштају Иванковац. Нападају српску војску 20. августа још три пута, али опет су се Срби сва три пута одбранили и одбили нападе.

Турци бивају поражени, остваивши иза себе велики ратни плен, али и много рањених и погинулих војника. Према историјским проценама турска војска која је сакупљена у Нишу бројала је до 15.000 војник, без артиљерије, док је српска војска бројала око 6000-7000 устаника из Пожаревачке и Ресавске нахије. Историјски подаци, такође, кажу да је око 10.000 турских војника изгинуло у овој битки, док је српских устаника погинуло мање од 1000.

 

 

Била је ово сјајна и славна победа српске војске која је дигла морал целом српском народу у борби за ослобођењем од османске империје. Неколико деценија касније, после неколико векова под турском влашћу Срби ће стећи слободу. Победа на Иванковцу представља веома важну победу, јер је показала прави дух устаника, који ће касније повратити и допринети обнови српске државности у 19. веку.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име