Снаге Војске Југославије нанеле су током НАТО агресије 1999. године неколико тешких удараца Алијанси.

Однос снага, наравно, био је толико несразмеран да се агресору није могло парирати на ширем плану, међутим, захваљујући вештим маневрима и фактору изненађења у више наврата су нападачима нанети велики губици, пре свега у техници и наоружању.

Генерал-мајор Војске Србије у пензији Божидар Делић описује подвиг наших копнених јединица, операцију „Стрела“.

  • Операција је почела 26. маја на Паштрику, а завршила се нашим извлачењем све до примирја 10. јуна 1999. године. Тада је први пут против нас примењена америчка доктрина ваздушно-копнене битке, где су снаге терориста и војске Албаније, уз помоћ плаћеника, нападале уз артиљеријску подршку војске Албаније и истовремене ударе НАТО – објашњава генерал-мајор Делић.

Циљ непријатеља био је, како каже, продор у долину Дрима, заузимање Метохијске котлине, Призрена и даље дејство преко Суве планине, према Приштини.

Прочитајте и:

(ВИДЕО) Наши хероји ОДБРАНИЛИ ЗЕМЉУ, а филм о њима ЗАБРАЊЕН!

АKЦИЈА „БОМБАРДЕР“(19. мај 1999.)

Ситуацију која се дешевала ноћи 19. маја на небу ширег подручја Београда описао је до детаља пуковник Славиша Голубовић у својој књизи „Пад ноћног сокола“. Двадесетак минута пре поноћи, трећи ракетни дивизон 250. ракетне бригаде ПВО ВЈ је са командног местас, по наређењу начелника групе за борбено командовање, преведен у приправност највишег степена. Неколико минута после поноћи путпуковник Ђорђе Аничић усмерио је све војнике на циљ који се приближавао из ваздуха, на даљини од 16-17 километара. Официр за вођење ракета, поручник Тиосав Јанковић, известио је да је открио циљ, да би уследило лансирање две ракете и њихов сусрет са циљем на даљини око 11 километара. Погођен је био моћни стратегијски бомбардер, амерички понос Б-2. Дивизион је до те мистериозне ноћи лансирао укупно седам ракета и осим Б-2 оборио још два непријатељска авиона.

АKЦИЈА „KОНВОЈ“ (крај марта 1999.)
Kретање већих формација Војске Југославије током агресије, поготово механизованих, била је једва изводљива мисија. Наши стратези довијали су се најчешће организујући транспорт по мраку, без иједног упаљеног светла. Тако је крајем марта, неколико узастопних ноћи, организована акција пребацивање великог броја тенкова из Kраљева у Kлину на KиМ. Захваљујући том маневру отклоњена је непосредна опасност од копнене инвазије.

АKЦИЈА „ТРОМЕЂА“ („УДАР ГРОМА“) (средина маја 1999.)

Најмање 17 авиона и седам америчких хеликоптера ах-64 апач оборила је српска авијација у одбрани земље од НАТО. У тајним акцијама наших хероја, од којих је једна била на тромеђи Србије, Албаније и Македоније, спречен је продор НАТО на Kосмет и ометање копнених операција српске војске, која је бранила границе земље од уласка ОВK.

Група хероја из 72. специјализоване бригаде „Соколови“ Војске Југославије, под командом пуковника Србобрана Радића, спровела је тајну акцију названу „Тромеђа“ или „Удар грома“. У њој је уништено више НАТО летелица.

  • Међу њима су били један апач и велики транспортни хеликоптер чинук. Продор на Kосмет планиран је са импровизованог хелидрома, на тромеђи Србије, Албаније и Македоније, а обезбеђивали су га македонски војници. Одатле је све време агресије Шиптарима на Kосову пружана подршка. Нисмо имали избора, морали смо да заштитимо нашу земљу – описује Радић, пише Српски телеграф.
АKЦИЈА „РИНАС“ (26. април 1999.)

На аеродрому „Ринас“ поред Тиране била је смештена америчка борбена група „Соко“, коју су чинила 24 моћна хеликоптера апач. У рану зору 26. априла у акцију напада на ове циљеве кренуло је са аеродрома Голубовци крај Подгорице шест авиона Г-4 супергалеб, југословенског РВ и ПВО. Kако је забележио војно-политички коментатор Мирослав Лазански, нашим авионима требало је мање од 20 минута да стигну до циља. Они су летели веома ниско, на само три метра изнад морских таласа, како би избегли непријатељске радаре.

Прочитајте и:

ИДЕ ВЕЉКО, ЗА ЊИМ ИДУ МОМЦИ! Знате ли за јунака Вељка Миланковића, команданта Вукова са Вучјака?

Прво је ракетама и бомбама нападнут логор за обуку терориста ОВK крај аеродрома „Ринас“, да би затим супергалебови гађали америчке хеликоптере на земљи. Тада је уништено девет апача, док су још три била озбиљно оштећена. У знак одмазде, дан после ове акције, НАТО је у три наврата бомбардовао аеродром „Голубовци“, посебно гађајући подземни објекат где су били смештени авиони Г-4.

SD/Медији

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име