ГАВРИЛО Принцип (1894- 1918) један је од најконтроверзнијих личности у читавој историји. Био је члан покрета „Млада Босна“, која се борила против Аустроугларске власти у Босни и Херцеговини, као и за уједињење Јужних Словена у једну државу. Године 1914. 28. јуна, Гаврило је извршио атентат на аустријског надвојводу Франца Фердинанда и његову супругу Софију у Сарајеву.
Већина зна ове историјске податке, као и то да је Принцип неправедно оптужен да је крив за почетак Првог светског рата, иако би и без њега дошло до великог крвопролића, које је Аустрија увелико спремала.

Међутим, многи не знају да је Гаврилово презиме – Чеко. Постоје две приче како је дошло до промене презимена.

По једној, почетком 19. века, Гаврилови преци су се преселили у Обљај. Тада су добили презиме Принцип, по једном од његових рођака, извесном Тодору, који је био истакнут и угледан човек. Носио је раскошне ношње и јахао је белог коња, па је имао и надимке „босански принц“ и „принц од Босне“, па је стога његов надимак постао презиме.

По другој верзији, Гаврилова породица је увек носила презиме Чеко, а Принцип је био само локални надимак за њих. На званичним документима, власти су уписивале презиме Чеко, а у загради би увек забележен чувени надимак.

Ипак, Гаврило је желео да остане упамћен по презимену које оставља снажан утисак. Осим тога, један од Гаврилових предака, највероватније поменути Тодор, био је угледни сточар, који је продавао стоку чак и у Венецији. Носио је богато накићено босанско одело, са сребрним токама на прсима. Док је пролазио кроз италијанске градове, маса је ишла за њим и говорила „Ил принципе Босниацо“ („босански принц“), па отуда и „Принцип“.

Стручњаци који су истраживали Принципово порекло, наводе још једну занимљивост – утврдили су да су се Гаврилови преци у 18. веку доселили из Грахова Црногорског у Обљај, и да су се тада презивали Јовићевићи. Тада су променили презиме у Чеко, јер су у турској служби радили као граничари, који су, дакле, сачекивали пролазнике и путнике.

Слава породице Принцип била је Ђурђевдан.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име