Навршило се 46 година од чувеног обраћања доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита у коме је анализирао ситуацију на КиМ и односе Југославије и Албаније.
Маршал је тада отворено и без много увијања на састанку са покрајинским руководством описивао шта се то дешава са Косовом и Метохијом.

– Косово се налази у Југославији на једном политичком, географском и неуралгичном положају. Ја сам то утврдио на основу читања страних новина и штампе који сада пророкују да ће Југославија имати великих неприлика са Косовом. И то је сада тамо најважније – почео је своје обраћање Тито.

Према његовим речима, постоје извесни разлози зашто то пишу пишу, али је нагласио да заборављају једну ствар.

– А то је да смо ми такве и још теже ствари решавали, увек доследни свом раду да спречимо сваки покушај који би нам нарушио братство и јединство. Но, братство и јединство проповедати на Косову није довољно ако нема материјалног блага. Фонд није довољан. Уместо да идете напред, ви не само да стагнирате, ви у даљем процесу идете назад – указао је Тито.

Рекао да географски положај КиМ најбоље одговара разним иностраним интересима.

– Ми морамо то да предупредимо, да им избијемо тај адут из руке, да учинимо све што можемо да би се Косово могло брже развијати. Ви имате велико потенцијално богатство које је потребно читавој Југославији – рекао је Тито.

Нагласио је и да је Југославија солвентна, да враћа зајмове и да Југославији нуде многи зајам и да можемо да добијемо зајам где год хоћемо. А онда се поново осврнуо на Косово.

– Ја знам, код вас имате ове велике електране и оне су често у застоју и квару. Шта је то сада, у чему је ствар? Кад је најкритичније време, енергетика није могла да се прелива у друге републике, општине, Македонију, Црну Гору, које су јако заинтересоване да ту вашу енергетику користе. Црна Гора због алуминијума, Македонија уопште због њихове индустрије. Треба да видимо да ли вам требају нови кадрови, да ли кадрови нису довољно способни? То је огроман губитак. Ако стоји месец дана стоји једна електрана, као ова на Косову, то је велики губитак. Морамо да посветимо пажњу томе – нагласио је Тито.

 

Према његовим речима, Југославија има много непријатеља како спољних тако и унутрашњих.

– Сви ти непријатељи имају јединствени циљ, не само да Косово подрију, него да на Косову нађу место за деструктивни рад да би тиме подрили Југославију. Зато кажем да је питање Косова питање читаве наше Републике Југославије, не само Србије. Ту је ваша велика улога, обавеза и дужност – истакао је Тито.

А онда је Броз анализирао посебно односе Албаније и Југославије.

Албанији подмећу наши спољни непријатељи

Тито се осврнуо на приче о страној пропаганди и центрима из које долази.

– Знам за случај да су вам летке лепили, верујем да су то појединци и мале групе. Али не бих се ја задржао на томе да само у то верујем. Ја бих мало ипак дубље ишао, да видимо ко стоји иза тога. Ви кажете да долази преко Беча, из иностранства. Ја верујем да дела која се приписују Албанији ипак дело спољних непријатеља да би покварили односе између нас и Албаније – поручио је Тито.

– Имате ви суседа овде – Албанију. Мислим да је добро јер сте допринели да су односи бољи са Албанијом него пре неколико година. Додуше, не одговарају им све наше жеље и понуде да им пружимо братску руку да идемо заједно даље и заједно сарађујемо. Ситуација је боља, барем на економском пољу – нагласио је Тито.

Маршал је истакао да су Косово и Албанија два елемента са којим калкулишу разни спољни непријатељи Југославије.

Srbija danas

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име