АВАНТУРИСТА И ПЛЕМИЋ: Како је један Србин исписао историју Русије!

0

Истраживајући границе између Русије и Кине Владимир Путин је налетео на биографију једног Србина.

Оно што је сазнао је да је гроф Сава Владиславић Рагузински, поред тога што је поставио границу између Русије и Кине (која је и даље на снази), био оснивач прве руске обавештајне службе, саветник цара Петра Великог, шпијун, трговац уметнинама, али и патриота који је подстицао буне у Србији које је помагала Русија.

Прочитајте и 

РЕЧИ НАЈСТАРИЈЕ СТАНОВНИЦЕ БАЛКАНА: „То су били Срби, прави Срби! Они кршни!“

Сава Владиславић је рођен у Јасенику 1668. године, али се под притиском Турака преселио у Дубровник (на италијанском Рагуза) одакле је кренуо на студије у Француску и Шпанију. Након завршетка студија почиње да се бави трговином уметнинама у Цариграду, где долази у контакт са руским дипломатама.

Садржаје важних међународних уговора Турске са најмоћнијим земљама тог времена Русима је открио 1702. године, након чега их ови користе за склапање преко потребног мира са Турском. За овај допринос цар Петар Велики награђује Владиславића дворцем у Москви и правом на монополску трговину широм Русије, што му је донело велико богатство.

Сава Владисављевић, извор википедија

Рагузински 1709. ступа на царски двор и оснива „Тајни кабинет“, прву обавештајну службу у Русији, која игра важну улогу у бици код Полтаве, где су Руси победили Швеђане, али се као најзначајнији сматра његов допринос у успостављању граница између Русије и Кине.

Прочитајте и:

ЗАМЕНИО МАНТИЈУ ЗА КУБУРУ И САБЉУ: Да ли сте чули за великог српског јунака Петра Јагодића “Куриџу“?

Као изасланик Катарине Прве, која га је 1725. именовала за грофа, Рагузински путује у Кину, где доноси детаљне карте са границама између две земље и преговара о различитим облицима трговинске сарадње са веома резервисаним Кинезима. Поред претњи смрћу и покушајима подмићивања уговор се закључује захваљујући упорности и дипломатским вештинама Рагузинског. Русија добија велике плодне територије у Сибиру на којима се налази и више од 40 река већих од Саве, како је гроф навео у извештају царици, а Владиславић добија град Троицкосавск (данас Кјахта), у којем подиже цркву посвећену Светом Сави.

Ту се његов патриотизам не зауставља. Редовно је у Сремске Карловце слао књиге и учитеље, тако да се сматра за утемељивача прве српске школе, а био је одговоран и за подизање неколико буна против Турака у Црној Гори и Србији које је помагала Русија.

Овом славном Србину су 2009. руске власти подигле четири споменика на различитим локацијама, у Јасенику где је рођен, Санкт Петербургу где је сахрањен, у Сремским Карловцима и Кјахти.

Преузето са: Опанак

Фото: Википедија

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име