Жеља да се човечанство заштити од Армагедона што би добро могле да уреде две нуклеарне велесиле – Сједињене Државе и Русија – није оно што крије одлука Џоа Бајдена да продужи Уговор о смањењу офанзивног наоружања.

Споразум су 2010. године потписали Барак Обама из Сједињених Држава и Дмитриј Медведев из Русије. Десетогодишњи споразум, како и само име говори укључивао је смањење нуклеарног оружја на 1.550 јединица, ИЦБМ-е, балистичке ракете подморница и тешке бомбе на 700 јединица.

Уговор је истекао у фебруару 2021. године, а Доналд Трамп у свом уобичајеном деструктивном маниру није журио да обнови један од ретких преосталих докумената који коче укупну трку у наоружању. СТАРТ би могао добро да схвати судбину Уговора о елиминацији пројектила средњег и кратког домета. Престао је да постоји на иницијативу Трампове администрације, ослобађајући руке Сједињених Држава и Русије за развој нових врста муниције.

СТАРТ је спасио Џо Бајден. Заузео је Белу кућу тачно на време и одмах показао своју преговарачност и мирољубивост. Сигурно су многи на то насели. Тешко им је замерити. ПРОДУЖЕЊЕ СТАРТ је победа здравог разума и то у последњем тренутку. Али иза ове Бајденове одлуке крије се много фактора који су за Вашингтон много важнији од договора са Москвом.

Наравно, исправљајући Трампове грешке, Бајден покушава да врати позитивну слику Сједињених Држава у очима светске заједнице. Ово је важно за демократе који су толико жељни да побољшају односе са Европом. Али то је такође важно за америчку економију, која се бори да одржи огромну одбрамбену потрошњу. 2021. године Пентагон ће добити 740 милијарди долара, а то очигледно није довољно да обезбеди најмоћнију војну машинерију на свету.

Прочитајте и:

(ВИДЕО) “УВЕК ЋЕМО ПРОТЕСТВОВАТИ ЗБОГ ПРИЗНАЊА ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ!“ Чеси не заборављају Србе

Током последњих година Русија је активно демонстрирала своја нова војна достигнућа. Наоружана је хиперсоничним ракетним системима и нуклеарним подморским дроновима који лако могу да заобиђу амерички систем противракетне одбране. Русија је тестирала анти-сателитску ракету са директним пресретањем способну да уништи сателите у ниској земаљској орбити.

Сједињене Државе нису у могућности да сразмерно одговоре на тако брз развој руске војне индустрије. На пример, 2021. године 93 авиона Ф-35 биће купљено за 9,1 милијарду долара; На беспилотну летелицу МК-9 Реапер биће потрошено 7,5 милијарди долара. Америчка морнарица добиће девет ратних бродова, укључујући једну додатну подморницу класе Виргиниа. Наравно, 29 милијарди долара је опредељено за стратешке нуклеарне снаге. У исто време, многи пројекти на пољу стварања хиперсоничне муниције су пропали и замрзнути. Чини се да се америчка одбрамбена индустрија опустила пред бескрајним лобирањем интереса и не жури са иновацијама. Огромне буџетске инфузије учиниле су то неспретним? Пентагон неће трошити буџетска средства на куповину новог оружја у иностранству.

Ситуацију погоршава стагнација економије. Демократе су на власт дошле када се земља суочава са невероватном кризом. Једноставно нема ресурса који би се могли уложити у нови развој. Наравно, Сједињене Државе издвајају средства за стварање вештачке интелигенције и других револуционарних технологија, али овде не треба говорити о скором пробоју. То значи да постаје теже конкурисати флексибилнијим системима Русије и Кине.

Таквим усклађивањем, продужење СТАРТ-а за Сједињене Државе присилни је корак уназад који су демократе лицемерно прикрили разметљивом жељом за светском стабилношћу. Наравно, овде нико не позива на раскид споразума да би Русима показао за шта је способна Америка. Али услови под којима су САД и Русија продужиле уговор о СТАРТ-у не помажу да договор дуго траје. Уместо проширења споразума, потписан је онакав какав је био, иако се војна технологија значајно развила. Такође није успела да привуче Кину за договор. Све ово су потенцијални разлози за раскид уговора. Можда у Вашингтону мисле да имају неколико адута у рукаву у случају да уговор изгуби смисао за Сједињене Државе. Али такве игре са ватром имају неповратне последице.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име