Оснивач династије Обреновић, Милош Обреновић који је владао државом 26 година у два набрата, иза себе је оставио чак 16 деце. Нека су била законита нека не, ипак након убиста његовог сина Михаила, престо су наследили потомци његовог брата Јеврема.

владар са највише потомака у европи

Милош Обреновић се женио само једно са осам година млађом Љубицом Вукомановић која је умрла 1843. године. Њих двоје су имали осморо деце: Петра, Петрију, Јелисавету (Савку), Габријелу, Марију, Милана, Михаила и Теодора. Милан је умро у раној малдости, а 4 деце после у детињству. Петрија и Јелисавета су се удале и имале своју породицу а Михаило који је наследио престо имао је само ванбрачног сина.

Кнез Милош је како се сазнаје имао осморо ванбрачне деце и то са осам различитих жена. ПраВА љубавница била је Петрија, са којом је добио 1819. године ћерку коју је Петрија назвала Велика, али је девојчица умрла неколико година касније. Наиме Петрија је била жена Хаџи-Продановог брата Михаила.

владар са највише потомака у европи

Друго ванбрачно дете Милошу је родила Станка-ћерку Марију. Станку је Милош због Љубичиног притиска касније морао да уда. После ње Милош упознаје Јеленку-лепу туркињу, која му је 1826.године родила сина Гаврила. А с њом се Милош појављивао и у јавности. Нажалост Гаврило је умро две године касније, а Јеленку је морао да уда као и предходну.

Четврто ванбрачно дете био је Теодор који је рођен 1842. у Бечу, а мајка му је била Даница којој је име дао сам Милош када ју је са 13-14 година купио као робињу у Цариграду. И овај кнежев син је умро, а мајку је опет удао.

Када је загазио у шесту деценију живота добио је двоје ванбрачне деце, сина Александра Густава са Франциском Хитенберг и ћерку Марију са девојком која је радила као послуга у његовој бечкој кући. Обе љубавнице је исплатио, а шта је било са децом није нам познато.

владар са највише потомака у европи

Из везе са бечлијком Маријом Граф родила се Марија Клара, а зна се само да је њена мајка прилама новчану помоћ на име ћеркиног школовања.

Када је имао 77 година добио је сина Милана којег му је родила рускиња Марија, али ни то дете није дуго поживело.

Дневно.рс/Opanak.rs

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име