Занимљиво је да смо у свом колективном сећању на неки начин занемарили најмоћнијег Србина свих времена. То није био цар Душан, већ Мехмед-паша Соколовић. Није било човека нашега рода који је тако дуго управљао судбином тако бројних земаља и народа.

Око цркава и манастира су гуслари преносили своју, данас би се рекло популарну, верзију српске историје. Да је црквена организација била слабија, били би слабији и успомена на средњовековну државност и народна култура, оба елемента око којих ће Срби обновити државу у 19. веку.

Прочитајте и:

ПОТУКАО КАТАЛОНСКУ И ОСМАНСКУ ВОЈСКУ! Знате ли ко је био војвода Новак Гребострек?

Са друге стране, да је Соколовић успео у својој највећој жељи о којој говори професор Антић, да окрене смер турске политике ка слабијим државама на истоку и североистоку? То значи да је Соколовић хтео да избегне сукоб са набујалим западним силама, сукоб у коме је Османско царство трошило превише, а од 17. века је углавном губило. Османска царевина би, да је одабрала алтернативни правац ширења, била много јача. Данас би скоро све нафтне резерве од централне Азије до Персијског залива и Саудијске Арабије, од Алжира па можда до Индонезије (Соколовић је примио изасланике и из ове далеке земље), биле у турским рукама. Питање да ли би ишта остало од Срба.

Наша држава се стварала као нека упорна биљка, у пукотинама моћне отоманске стене, а те пукотине су настајале под ударцима Запада. Без пораза од европских сила (посебно Русије) Турци не би били принуђени да праве уступке својим хришћанским поданицима. Привлачност ислама би порасла, у једној успешној и моћној држави, а не „Болеснику на Босфору“ како су називали Турску 19. века. Број православаца би се вероватно смањио, а остатак би био под контролом цариградских грчких патријарха. Тако је Соколовић таман био по мери. Урадио је много за Србе, али да је постигао све што је желео, не би добро прошли.

др Предраг Ј. Марковић,
Извор: Недељник

Преузето са: Опанак

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име