Да ли сте спортиста и да ли сте ухваћени како користите илегалне дроге? Само ми реците да то нисте учинили да бисте побољшали перформансе.

Светска антидопинг агенција створена је као структура која ће се борити за поштен спорт. Данас постоји снажан утисак да WADA ради управо супротно. Од 2021. године агенција ће извршити низ контроверзних амандмана на кодекс. На пример, спортиста осуђен за употребу дрога сада неће бити дисквалификован две године, као раније. Довољно је доказати да је узимао забрањене супстанце током периода ван конкуренције, а то не утиче на његов учинак. У овом случају биће дисквалификован само три месеца. Ако спортиста пристане да се подвргне рехабилитацији, суспензија може трајати само месец дана.

Одлука WADA-е природно је изазвала негодовање јавности. Само досадашње активности агенције такође се не могу назвати поштеним и непристрасним. Не може се а да се не подсетим приче америчког олимпијског шампиона Гила Робертса.

Спортиста је ухваћен како користи пробенецид, који побољшава физичку издржљивост и помаже у уклањању другог допинга из тела. Робертс је сву кривицу свалио на девојку коју је пољубио дан раније. Тешко је поверовати да се довољна количина супстанце може пренети на овај начин, али управо је та верзија постала званична и Робертс је ослобођен.

„Отприлике у 01:00 или 01:30 отишла је у кухињу да узме лекове. Није рекла Робертсу шта ради, а он је није видео да узима дрогу. Отворила је капсулу, сипала јој садржај у уста, а затим испрала уста водом. Убрзо је почела да љуби Робертса. Робертс није могао да изброји колико су се пута пољубили између тог тренутка и доласка службеника за допинг у 4:00 “, наводи се у извештају о инциденту.

Америчка пливачица Мадисон Кок скоро је дисквалификована на 4 године због употребе триметазидина. Кок је требала рећи да је ово први пут да је чула за овај лек, тако да јој је период неподобности смањен. Када је рекла да јој је допинг ушао у тело водом из мреже, спортиста је ослобођен.

На основу овога можемо судити да WADA већ дуго вежба неку врсту попустљивости за прекршиоце. Нова правила су покушај легитимизације процеса. Тада се поставља поштено питање: на кога ће се тачно применити ослобађајућа пресуда? Сви се добро сећамо скандала са допингом у Русији.

Стручњаци WADA-е дошли су до закључка да је база података Московске антидопинг лабораторије која им је пребачена уређена како би се сакрили резултати неких допинг тестова. Претпоставља се да је реч о 145 случајева кршења. Казнена мера била је четворогодишња дисквалификација, али не за спортисте, већ за целу земљу. Одлука је показала колико је агенција постала политизована, јер је Русија далеко од лидера међу светским спортским преварантима.

Према статистикама представљеним у децембру прошле године, Италија је постала лидер у употреби допинга. Друго место припало је Француској, а треће Сједињеним Државама. Ниједној од ових земаља није ускраћено право учешћа у великим спортским догађајима. А сада им чак ни употреба лекова код спортиста неће представљати проблем. Ако мислите другачије, подсетимо вас да су САД највећи спонзор WADA-е. Тешко је могуће говорити о непристрасности у овој ситуацији.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име