Патријарх српски Порфирије рекао је да има писма која је кардинал Kатоличке цркве у Хрватској за време Другог светског рата Алојзије Степинац упућивао папи Пију XII

Патријарх српски Порфирије рекао је да има писма која је кардинал Kатоличке цркве у Хрватској за време Другог светског рата Алојзије Степинац упућивао папи Пију XII и да се у њима могу наћи места која су „дубоко проблематична“.

Патријарх је напоменуо да то не значи да Степинац није живео у тешком времену и да се може сагледавати „у црно-белој техници“.

Додао је да је рад Мешовите католичко-православне комисије, која треба да расветли улогу и одговорност кардинала Степинца током Другог светског рата, био веома плодоносан, али да је, „нажалост, свака страна остала на својим позицијама“.

  • Ми смо разговарали о некој теми у овом тренутку која је важна за Kатоличку цркву, а која је проблем за нас, врло отворено, врло братски, без повишених тонова и имам утисак да је свако боље упознао разлоге оне друге стране – рекао је Порфирије за Дневник Хрватске радио-телевизије.

Он је рекао да Јасеновац, али и свако друго место које има такав карактер, мора бити ослобођен сваке врсте политизације.

Истакао је да су се злочинци из Јасеновца и са свих места где год да су вршени злочини те врсте исписали из сваког народа.

  • Ти људи не припадају ниједном народу – сматра патријарх.

На питање о улози СПЦ у политичким збивањима у Црној Гори Порфирије је рекао да Црква није имала ни политичке циљеве ни политичке намере, без обзира на то што се могу извести политичке консеквенце по тадашњу владу и садашњег председника Мила Ðкановића.

  • Оног тренутка кад се дошло до црвене линије и када је држава донела законе који треба да одузму све оно што је Црква вековима стекла, није било другог решења него да се дигне глас Цркве против такве одлуке – рекао је патријарх.

Нагласио је да су и политички проблеми и политичке трзавице које су тамо постојале потпуно елиминисане и претвориле се у један молитвени ход који је на крају „резултирао законом који апсолутно признаје црквену имовину“.

Порфирије, који је био митрополит загребачко-љубљански, рекао је да је с извесном тугом доживео одлазак из Хрватске и додао да ће до даљег, док се не одреди нови митрополит, покривати и Загреб и Љубљану.

  • Тако да у шали кажем да сам патријарх Београда, Загреба и Љубљане, Срба, Хрвата и Словенаца – додао је.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име