„Грађански рат се кува у Француској и ви то знате врло добро“, написали су активни официри француске војске у писму председнику Емануелу Макрону. Они су на тај начин подржали пензионисане генерале, који су раније написали отворено писмо у сличном тону којим указују на мањак безбедности и противекстремистичке политике.

Писмо официра, баш као и претходно писмо генерала, објавио је француски магазин „Валер актуел“. Имена официра који су га писали нису објављена, али је указано да се ради о „борцима који заслужују респект“.

„Ради се о вишим официрима чија част је погажена у претходним недељама. На хиљаде француских војника потписало је отворено писмо, војника који су дали све од себе бранећи нашу слободу. Третирате их као побуњенике, иако им је једини грех то што воле своју земљу и жале њен пад“, стоји у писму.

Прочитајте и:

(ФОТО) ПРОНАЂИТЕ СВОЈЕ ПРЕЗИМЕ НА ОВОМ СПИСKУ: Ово су јунаци који су дигли Други српски устанак!

У њему се наводи да се види „насиље у нашим градовима и селима“ и како „мржња према Француској и њеној историји постаје правило“.

„Грађански рат се кува у Француској и ви то знате врло добро. Време је за акцију да сачувамо нашу отаџбину и овај пут се ради о опстанку наше земље“, написано је у писму.

Претходно је исти магазин објавио писмо више од 1.000 војних службеника, међу којима је и 20 пензионисаних генерала, који од Макрона и владе траже да ступе у акцију против опасности од исламизма и религиозног фанатизма, који, према њиховим наводима, „могу поделити друштво и изазвати грађански рат у држави“.

Они су навели и да би војска могла да интервенише у случају да власти спроводе благу политику према екстремизму.

Француски званичници, укључујући и премијера Жана Кастекса, осудили су то писмо.

Франсоа Леконтр, начелник генералштаба француске војске, рекао је „Паризијену“ да ће 18 официра потписника писма, који су идентификовани, бити кажњени.

​Међутим, Марин Ле Пен, лидер Националног фронта, подржала је писмо официра.

„Док непоштена власт описује писмо пензионисаних генерала као највећи француски проблем, ово се заправо дешава у нашој земљи“, написала је она на Твитеру, поделивши линк са вешћу о бруталном пребијању полицајца током операције против шверцера дроге у предграђу Париза Бањолеу.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име