Ново тржиште

Договором о слободној трговини Србија ће моћи да извози 99,5 одсто производа без плаћања царина у Русију, Белорусију, Казахстан, Киргистан и Јерменију.

Пошто наша земља већ има потписане споразуме о слободној трговини са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, нови документ замениће постојеће договоре. Нјиме се проширује списак робе, а повећавају се и квоте за извоз добара за која важе ограничења, па би листи бесцаринских производа могли бити придодати сир, алкохол и цигарете, најавило је Министарство трговине.

Према подацима Привредне коморе Србије укупна робна размена Србије са ЕАЕУ представља 7,5 одсто укупне спољне трговине у 2018. години. Економисти зато кажу да ће бенефита бити, али и да овај споразум неће донети значајан профит, јер обим трговине, бар за сада, није велики.

Прошле године је Србија у пет земаља чланица Евроазијске уније – Русију, Белорусију, Казахстан, Јерменију и Киргистан, извезла робу у вредности од 1,1, милијарду долара, док је увоз био вредан 2,25 милијарди долара.

У првих шест месеци 2019. године размена Србије са земљама Евроазијске уније била је вредна 1,7 милијарди долара, што је око 10 одсто више у односу на исти период 2018.

Прочитајте и

Скандал тресе Приштину: Познати певач организовао проституцију за Рамуша Харадинаја

Највише извозимо јабуке, хула-хоп чарапе, гуме за аутомобиле, хартију, картон, лекове, подне покриваче, али и циркулационе пумпе за грејне системе и разне врсте цеви. Из земаља Евроазијске уније највише нам стижу нафта, гас, руде гвожђа и бакра, али и алуминијум, жица од рафинисаног бакра, делови авиона и хеликоптера…

Извор: Правда

Фото: Pixabay

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име