Мистериозан кратер се налази дубоку у Сибиру

У административној области Иркутск на југозападу Сибира, геолог Вадим Колпаков усред дивље тајге открио је 1949. године необичнан кратер од кречњака чији је настанак и до данас остао мистерија.

Многи истраживачи мислили су да су на прагу решења, али нико није успео да докаже како је настао Патомски кратер, како је ова структура названа по оближњој речици. Из средишта купе, пречника 100 метара и висине око 40 метара, уздиже се брдашце високо 12 метара.  Домородачко становништво Јакути га зове „ сибирско гнездо огњеног орла” и сматрају га „злим местом на које животиње неће да иду, а људи осећају лоше и умиру”. Због тога је локално становништво није хтело ни чује да прати експедиције које су истраживале кратер јер место сматрају уклетим.

Приче о злој ћуди наоко питоме мистериозне геолошке енигме додатно је подгрејао догађај из 2005. године. Тим искусних геолога, предвођених Евгенијем Воробјевим, првог дана августа је кренуо да обави детаљна истраживања. Надомак Патомски кратера, Воробјев се срушио – и умро. Иако су лекари као узрок смрти навели срчани удар, локално становништво ништа не може да разувери да га је убио кратер лично.

Прочитајте и:

ФОТО: „БОГ СВЕ ВИДИ!“ Упозорење на гробљу у Београду

Желећи да макар виде чудо којим је Воробјев био тако фасциниран, четири члана његове екипе су нешто касније наставила истраживање: „Остали смо без даха. Шта је могло да створи такво чудо? 250,000 м3 подземних стена је избачено на површину и формирало правилан круг. Када смо кренули, веровали смо да ћемо знати како је настао чим га угледамо, а вратили смо се потпуно збуњени”, рекао је Сергеј Јазев.

Дуго се веровало да је овај чудан „плик” на површини земље изазвао пад метеора. Неки су га повезивали са Тунгуском експлозијом, ударом метеорита из 30. јуна 1908. године, чији кратер никада није пронађен, па се сматра да се дезинтегрисао пре пада, на око 5 до 10 км од површине земље. Међутим истраживања су показала да кратер није метеорског порекла, нити да има вулканских елемената који би подржали претпоставку да је у питању млади вулкан у настајању. Анализом годова дрвећа које расте у околини, сибирски научници су проценили старост кратера на око 250 година.

Занимљиво је да је откривеноли да дрвеће у непосредној близини кратера убрзано расте, јер су годови настали у то време значајно шири од ранијих и каснијих. Један број истраживача је одмах препознао аналогију између овог феномена и убрзаног раста дрвећа око Чернобиља након нуклеарне катастрофе. То је подстакло невероватне приче, од оне да је испод кратера саграђена тајна нуклеарна електрана, до научне фантастике – да кратер крије складиште горива које је за свој свемирски брод ускладиштила непозната цивилизација ванземаљаца.

Добру дозу интриге је након серије експеримената додао и проф. Игор Симонов, стручњак за проблеме механике, са својом тврдњом да је овакав облик кратера могао да изазове „само пад цилиндричног објекта направљеног од материјала супер-густине какав на Земљи не постоји, али можда постоји негде у свемиру”. Порекло Патомског кратера тако се деценијама врт у зачараном кругу тајних нуклеарних проба, посета НЛО и заборављених метеорита.

Извор: Правда

 

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име