Цитати руског председника често су збуњивали јавност и светске званичнике, мада се Путин увек трудио да на једноставан и сликовит начин пренесе своју поруку.

Многе лидере западних земаља, попут Меркелове и Обаме, поруке Владимира Путина оставиле су без текста, али и обезбедиле увид у размишљања једног од најмоћнијих државника света.

Прочитајте и

ИСТОРИЈА ДУГА ВИШЕ ОД 300 ГОДИНА: Прослава Дана државне заставе Руске Федерације!

Ово су неки од његових цитата:

Прошлост је прошлост

“Свако ко се није сажалио на совјетску прошлост нема срца. Свако ко жели да се она врати нема мозга.”

Пусти снови

“Нико не треба да гаји илузије о могућности да оствари војну супериорност над Русијом. Ми никада нећемо дозволити да се то деси.”

О опозицији

“Не читам књиге људи који су издали своју отаџбину.”

О светском полицајцу

“Сједињене Америчке Државе су прешле своје границе у свим сферама – економски, политичким и хуманитарним – и наметнула се другим државама.”

Ко пита – не скита!

“Мислим да амерички народ треба да изрази своје жељене опције, а ми ћемо прихватити њихов избор.”

Ми смо Европа

“Русија је део европске културе. Дакле, тешко је да замислим НАТО као непријатеља.”

Ноћ са Бушом

„Нисам био претерано узбуђен што сам боравио на ранчу код Буша. Он је требало да зна шта ће се десити када у кућу пусти бившег обавештајца. Па и сам Буш је син шефа ЦИА. Судећи по свему, били смо у кругу породице и осећали смо се веома добро“.

О ћатама…

Државни службеници „Ако државног службеника уштинеш за одређено место и ако не почне да се чеше — уштини га за два места. Ма уштини га где год и тада ће сигурно почети да се чеше“.

Не брините

Одговарајући на питање ко води земљу док он и премијер Дмитриј Медведев спавају, Путин је рекао: „Ми спавамо на смену. Све је под контролом, немате у шта да сумњате“.

О браку

Права љубав „Прави мушкарац увек мора да се труди, док права жена мора стално нечему да се противи.

Владање државом

У преводу — улога власти јесте да покуша да умањи критику коју јој упућују, док је улога медија да истакне њене грешке“.

Банка капут!

Возите се и уживајте! Један локални становник Крима пожалио се руском председнику да је купио ауто на кредит, али да је две године пре отплате дуга банка напустила Крим. Упитавши га шта му је чинити, Путин је рекао: „Возите се и уживајте“.

Порука лоповима

„Планирамо да проширимо ниво сарадње са Украјином уколико Кијев не буде мажњавао гас“.

О силеџијама

„Увек морамо знати шта ћемо добити заузврат. То је веома једноставно разумети уколико се присетимо нашег детињства… Изашао си у паркић и носиш чоколадицу. Утом ти приђе неко и тражи ти чоколадицу! И шта радиш? Стиснеш је у песницу и питаш шта ћеш добити заузврат.

Све што ми желимо јесте да знамо шта ће они нама дати“.

Логика

„Када би баба имала другачије полне органе — била би деда. Политика не трпи конјунктиве“.

Болна истина

„Нажалост, Русија је део савременог света“.

 

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име