Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко говорио је на Правном факултету Универзитета у Београду на тему „Резолуција 1244“.
Он је поводом две деценије од доношења Резолуције 1244 рекао да она није савршена, али да представља најбоље решење

Као најважнију тачку Резолуције 1244, Харченко је истакао то што она гарантује територијани интегритет и сувереност Републике Србије (тадашње СРЈ).

Амбасадор Руске Федерације је истакао да НАТО није победио СРЈ 1999. године, јер победник не иде пред Савет безбедности и не тражи доношење резолуција, већ се радило о тражењу компромиса јер је НАТО схватио да не може извршити копнену инвазију на СРЈ.

Харченко је рекао да свет све више постаје мултиполарни и да тај процес нико не може зауставити.

Све оно што се дешавало од 1999. године на Косову и Метохији, а што је чинио НАТО пакт, Харченко је назвао класичним кривичним делима, те је рекао да је толико противправних дела учињено против Србије, да је готово немогуће правно расправљати о теми Косова и Метохије.

Амбасадор Русије је истакао да је Косово за Запад био само завршни ударац Југославији, тј. коначна реинтеграција ових простора.

Говорећи о будућем решавању питања Косова и Метохије, Харченко је поновио да ће Русија подржати Србију у ономе што она буде договорила са Албанцима, али да то мора бити договор две стране, без притисака споља.

Харченко је подсетио да Резолуција 1244 омогућава да се српска војска и полиција врате на Косово и Метохију.

Поводом ситуације у Црној Гори, амбасадор Русије је изјавио је да је Москва забринута због ситуације у вези са усвајањем Закона о слободи вероисповести у Црној Гори и поручио да је најбољи начин да се то питање реши у Црној Гори, у договору са Србијом, а не у Савету безбедности УН.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име