Ових дана се обележава дан сећања на мученика Евгенија Родионова, младог руског војника којег су 1996. године погубили исламски екстремисти.

Родионов је пострадао јер није хтео променити веру, нити скинути крст који је носио око врата. Заробљен је у фебруару 1996. на чеченској граници, када су терористи у аутомобилу Црвеног крста успели да отму више руских граничара. Тачно 100 дана трајало је мучење. Како је касније признао његов убица, од Евгенија се тражило само да прими ислам како би био слободан. Али војник није пристајао. Двадесет трећег маја, на празник Вазнесења Господњег и на Евгенијев 19. рођендан, терористи су му одсекли главу. Ипак, ни са мртвог Евгенија нису могли да скину крст. По њему је касније препознато његово тело.

Његова мајка је успела да од зликоваца откупи обезглављено синовљево тело, а тек након што су изнудили додатни новац од ње, предали су јој и Евгенијеву главу.

Недуго после његове јуначке смрти, почели су са разних страна Русије да стижу гласови како су многи виђали младог војника, огрнутог у црвени плашт, који би помагао заробљеним војницима у Чеченији да побегну, упозоравајући их на мине и замке. Такође, војници у једној болници сведочили су о неком војнику Eвгенију, који би им помагао, посебно када наступе болови. Препознали су га касније, када су видели његову икону.
„Слава – то је страшно сунце мученика“

Вечно хвала јунаку Евгенију! Слава Христу!

Инстаграм/Националист

 

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име