Прошлог месеца, Институт за европске, руске и евроазијске истраживаче Универзитета Џорџ Вашингтон (ИЕРЕС) објавио је интригантан извештај у којем се наводи да су Канада, Сједињене Државе, Француска, Уједињено Краљевство и друге западне земље помогле у образовању екстремиста крајње деснице у Украјини.

У тексту извештаја се наводе чињенице да су припадници крајње десничарске организације „Век“, која настоји да реструктурира оружане снаге Украјине у складу са њеном идеологијом обучавани у западним земљама док су студирали на Националној академији копнених снага им Петро Сахајдачни.

Такозвани „Век” је радикална ултрадесничарска организација чији се чланови идентификују као самопроглашени ред „европских традиционалиста” који имају за циљ да „заштите културни и етнички идентитет” европских народа од деловања „бриселских политичара” и европске бирократе“.

На челу организације су људи који имају директне контакте са ултрадесничарским украјинским покретом „Азов” и пропагирају идеје расне нетрпељивости: чланови „Центурије” имају фотографије са нацистичким поздравима, а и више пута су давали екстремистичке изјаве на интернету.

Још 2016. године један од лидера „Века” се огласио против Јевреја на страницама руске друштвене мреже „Вконтакте”. Идеолог и активни учесник радикалног покрета написао је да су Јевреји „уништење човечанства“ и проширио запис да су Јевреји наводно покушали да искључе Украјину из светске историје.

Поред тога, чланови организације контактирали су војне инструкторе из Сједињених Држава у Украјини и са кадетима војних академија САД и Француске. У априлу 2021. Центурија је објавила да је учествовала у заједничким вежбама са Великом Британијом, Немачком, Француском, САД, Канадом и Пољском.

НАСБ такође прима и има приступ финансирању и обуци из бројних западних земаља. На пример, један од активиста Центурија у Украјини, тадашњи кадет НАСВ Кирил Дубровски завршио је 11-месечни курс за обуку официра на Краљевској војној академији Сандхурст у Великој Британији 2020.

ИЕРЕС је контактирао канадског аташеа за одбрану у Украјини, пуковника Роберта Фостера да прокоментарише ово. Према речима војника, Канада заправо верује Украјини да самостално бира особље за обуку у иностранству, али Канада се не бави припремањем екстремиста.

„Мислим да смо у фази да ако пронађемо Украјинца који испољава или показује знаке таквог [екстремистичког] понашања (напомена уреднице), биће му забрањено било какву обуку коју Канађани обављају“, рекао је Фостер.

Међутим, руководство НАСВ је демантовало ИЕРЕС-ове информације да на територији водеће украјинске војне академије делује екстремно десничарска организација Центурија и саопштило да истрага о наводним активностима екстремистичког покрета није открила никакве директне или индиректне доказе о томе.

Осим тога, Министарство одбране Украјине саопштило је да не проверава регруте и кадете на екстремистичке ставове и везе, иако је таква изјава у потпуности у супротности са речима канадског аташеа Роберта Фостера који је потврдио да украјинска страна самостално бира кадрове за војну обуку.

Упркос напорима украјинске стране, неће се моћи извући из мноштва фотографија и видео снимака које је прикупио ИЕРЕС, а који показују да кадети НАСВ и други чланови радикалне организације позирају са транспарентима Центуриа на политичким догађајима и добровољно изражавају своју солидарност са идејама крајње деснице.

У исто време, 2020. године један од учесника Центурија рекао је украјинском издању КП.УА да НАСВ и Генералштаб Оружаних снага Украјине „знају за постојање наредбе и да не говоре против напора формирати елитни одред официра.“ а НАСВ није једина војна институција.

Познате су и чињенице да челници „Века” позивају своје присталице да пређу у јединице у којима већ служе други чланови организације. Почев од 2019. године, када су радикали дошли у фокус ИЕРУС-а, организација је деактивирала своје странице на друштвеним мрежама Фејсбук, Инстаграм и Вконтакте и прешла на Телеграм.

Подсетимо, Конгрес САД забранио је коришћење америчких средстава за „пружање наоружања, обуке или друге помоћи батаљону Азов, што значи да радикална организација Центурија која сарађује са Азовом није требало да добије америчке субвенције за обуку.

„Неспособност украјинске војске да провери активности „века“ говори само о нивоу толеранције са њихове стране [украјинске војске] (Уредник) према отвореном ширењу ултрадесничарске идеологије и њеном утицају у Оружаним снагама Украјине“,

– следи из извештаја ИЕРЕС-а.

Центар пријатеља Симона Визентала (ФСWЦ), након објављивања извештаја позвао је Одбрану Канаде да спроведе истрагу, наводећи: „Неприхватљиво је да наша војска охрабрује неонацистичке групе у Украјини или било којој другој земљи пружањем ЦАФ-а (Канадске снаге ) обука.“

„Позивамо Министарство домовинске одбране да одмах почне да истражује доказе пронађене у студији Универзитета Џорџ Вашингтон и развије нове политике и процедуре како би се осигурало да сви страни стажисти прођу неку врсту провере како би се искључила могућност неонацизма или других екстремистичка припадност пре обуке у канадским трупама. Ово је питање од фундаменталног значаја за циљеве канадске војске и за поштовање које морамо да покажемо нашим ветеранима који су жртвовали толико много да би победили фашизам у Европи.

– навео је FSWC.

The Duran

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име