ПОРТПАРОЛКА Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је предлог премијера Хрватске Андреја Пленковића да се размотри искуство мирне реинтеграције хрватских територија у циљу решавања кризе у Украјини, рекавши да постоје Мински споразуми и да други рецепти у тој ситуацији нису потребни.

Захарова је подсетила да је, у циљу решавања сукоба у Украјини, Савет безбедности УН 2015. године усвојио и одобрио Мински пакет мера.

– То је основа без алтернативе за успостављање мира и враћање Донбаса у правни, економски и хуманитарни простор Украјине. Никакви други рецепти овде нису потребни – рекла је Захарова.

Она је истакла да је „само неопходно да се Кијев придржава свих одредби Минских споразума“.

– То се односи и на Дејтонски мировни споразум у Босни и Херцеговини, о чијој је реализацији детаљно разговарано са руководством Хрватске приликом недавне посете министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова региону – додала је портпаролка.

Лавров је у среду боравио у радној посети Загребу где је разговарао са хрватским званичницима.

Како је рекао хрватски премијер, разматране су све спољнополитичке теме које одговарају нивоу посете шефа руске дипломатије први пут после 16 година, „укључујући и Украјину“.

Пленковић је рекао да, „постоји јединствено хрватско искуство које је повезано и са Дејтонским мировним споразумом, јер је председник Хрватске Фрањо Туђман већ тада видео како се може мирно реинтегрисати хрватско Подунавље“.

Медији

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име