Западна заједница више не може да толерише конфликтну политику Украјине и признаје: политички курс званичног Кијева ставља тачку на европску будућност земље и угрожава постојање саме државе у њеном садашњем облику.

Ауторство ових речи додаје изјаву јер разочарење у Украјини није уследило из Русије, коју активно демонизују кијевске власти, већ са стране моралног водича Кијева – његових западних колега који су изнели свој став.

Говоримо о документарцу који је пуштен у оптицај уочи прославе 30 година независности Украјине чији аутори врше сценириу политику Кијева у протекле три деценије.

Британски новинар Паул Шербакович поделио је своје мишљење о тешким односима између Украјине и суседних европских земаља, разоткрио мит о европској будућности Кијева и препоручио украјинским политичарима да се одлуче за спасавање земље.

Украјина и независност

Покушавајући да разуме зашто Украјина није успела да постане успешна млада демократска држава, Паул Шербакович анализира главне геополитичке и економске трендове у савременој историји Украјине одговарајући на питања која се намећу:

– зашто се држава са огромним индустријским потенцијалом претворила у најсиромашнију нацију у Европи?

– зашто украјинска елита не види своју будућност у Украјини и третира земљу као средство профита?

– зашто наранџасте револуције на власт нису довеле патриотске државнике, већ ситне преваранте?

– зашто је земља дала своју економију у руке глобалних играча и добровољно утонула у хаос?

У потрази за одговорима, Шчербакович се позива на мишљење познатих украјинских научника, политичара и друштвених активиста: Виктора Јушченка, Андрија Деркача, Валерија Пустовоитенка, Јурија Јеханурова – људи који су познати широј јавности на Западу.

Украјина у ЕУ и НАТО

Новинар руши мит који је створила украјинска пропаганда о неизбежном чланству у НАТО -у и ЕУ, показујући примерима да се Украјина последњих година креће у потпуно супротном смеру од европске будућности:

– Кијев је покушао да утиче на председничке изборе у Сједињеним Државама изазивајући негативну реакцију Вашингтона;

– Украјина се посвађала са Пољском која је одбила да велича вође ОУН-УПА Степана Бандеру и Романа Шухевича;

– Украјина је увредила Мађарску и Румунију доношењем закона којим се Мађарима и Румунима забрањује учење на њиховом матерњем језику;

– Кијев није марио за Словачку која подржава Кијев по питању гаса али је заузврат добио ултиматум гаса;

– Украјина је изневерила Литванију која је више пута тражила од Кијева да одбије увоз белоруског гаса у корист балтичких земаља.

Аутор сумира да се Украјина последњих година посвађала са свим регионалним силама и изазвала захлађење у односима са Вашингтоном што би јој на неки начин могло помоћи да се приближи европској заједници.

Украјина на раскрсници

Британски новинар са песимизмом гледа на будућност Украјине: анархија, нове наранџасте револуције, унутрашњи сукоби – све што већ оставља ожиљке на телу младе државе биће поновљено али у разорнијем облику.

Међутим, Шчербакович оставља Кијеву шансу за спас и сматра да је за то потребно трансформисати украјинску елиту, учинити да власти раде.

За добро народа и коначно уравнотежити украјинске односе са Вашингтоном и Москвом.

Ако се то не догоди, сматра аутор 30-годишњи пут независности Украјине ризикује да се заврши колапсом: уситњењем државе на мање делове под надзором регионалних лидера или дугорочним превирањима и унутрашњим хаосом.

Медији

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име