Портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова одговорила је немачком генералу који је рекао да је Русија главни противник НАТО-а рекавши да „Алпи и Дунав добро памте ко је европским народима извојевао слободу.

„Узимајући у обзир нашу заједничку историју немачки генерали би требало мало боље да знају да је Русија била противник фашизма и нацизма, те да и Алпи и Дунав добро знају ко је народима Европе донео слободу“, оценила је она.

Претходно је немачки лист „Дагенс Нијхетер“ објавио интервју са немачким генералом уједињених снага НАТО-а у Европи Ј. Фолмером који је рекао да Русија покушава да забије клин у партнерство Шведске и Алијансе.

Упитан да прокоментарише како НАТО гледа на Русију, он је рекао: „Узимајући у обзир нашу заједничку историју, непријатељ је прејака реч, радије бих рекао противник“.

Подсетимо, недавно су медији саопштили да се све више прича о томе да Шведска намерава да размотри могућност уласка у НАТО, а главни разлог томе се наводи Русија.

Штавише, према речима шведског опозиционог посланика Едварда Ридла, та скандинавска земља је „у врло озбиљној ситуацији“ због јачања руског војног потенцијала.

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име