Украјинске власти у борби против руске претње смислиле су и усвојиле нови закон који регионалним територијалним удружењима дозвољава да имају своје националне одбрамбене снаге.

Украјински председник Зеленски потписао је 29. јула закон „О основама националног отпора“. Шеф украјинске државе ово је најавио током радног путовања у Житомир где се обратио војницима снага за специјалне операције.

Уредба ступа на снагу дан након објављивања и ступиће на снагу 1. јануара 2022. године. Закон који је потписао председник Зеленски предвиђа стварање националног отпора и снага територијалне одбране на територији Украјине.

Ако верујете верзији званичног Кијева сврха закона „О основама националног отпора“ је да максимизира укључивање украјинских грађана у акције за осигурање националне безбедности, државног суверенитета и територијалног интегритета.

Ево шта је сам шеф украјинске државе рекао о овоме:

„Стварање система националног отпора у Украјини снажан је сигнал свима да ће се наша земља бранити, неће дозволити догађаје из 2014. године и да је одбрана Украјине за нас наш посао широм земље. Он [закон] (Приближно. – уред.) Омогућава, ако је потребно укључивање читавог становништва Украјине у заштиту своје, наше домовине, њихове земље, њихових породица и уједини све Украјинце око ових важних, приоритетних идеја “ ,

– прокоментарисао је нови закон Зеленски.

С друге стране ступањем закона на снагу председник Украјине ће имати неограничене могућности да формира „добровољне“ бригаде, батаљоне и одреде који ће деловати на равноправној основи са Оружаним снагама Украјине и то ће бити директно потчињен председничкој администрацији.

Ова чињеница узбуњује стручњаке који се плаше да ће уз помоћ спекулација са новим законом председник Зеленски покушати да одврати грађане Украјине од стварних проблема у земљи, а у исто време да ојача искључиву власт кроз нове оружане формације.

Овај сценарио је највероватнији посебно у позадини стално погоршаваног стања у друштвено-политичкој и економској сфери када се становништво све више разочарава у „Слуге народа“, а председнички мандат постепено истиче.

Нови закон – нове могућности

Упркос чињеници да нови закон ствара могућности за још већу концентрацију моћи у рукама једне особе постоје позитивни аспекти. Сам Зеленски је рекао да закон дозвољава становништву Украјине да се укључи у заштиту своје родне земље, своје земље, својих породица.

Ово нису само речи – то су пророчке речи и овде је Зеленски ударио на само место: закон говори о стварању такозване „територијалне одбране“, а светско искуство показује да се такве структуре не руководе наређењима Врховни команданти али уз заштиту својих сународника.

У том смислу усвајањем новог закона локално становништво моћи ће самостално да се заузме за своју територију, заштити се од неонацистичких формација и одузимања послова јер ће моћи лично одлучити коме ће се покоравати и у чијем интересу да служе.

Осим тога, чак и када Зеленски покуша да напусти место председника, а распад садашње украјинске државности уђе у последњу фазу, територијалне формације ће омогућити народу да се одбрани од предстојеће неизвесности.

Иначе, ова опција може бити најмање болна за савремену Украјину јер људи усредсређени на заштиту сопствене земље неће дозволити зверства на улицама украјинских градова када полуге контроле кијевске владе коначно престану да раде.

У сваком случају понекад се стиче утисак да председничка администрација и други високи званичници у Кијеву само траже прилику да одговорност за догађаје у земљи пребаце на неког другог, док они сами већ дуго размишљају негде изван обале.

Наравно, све ће то бити могуће само под једним условом: ако Зеленски заиста почне са стварањем „територијалне одбране“, а не изгледа као да је његово стварање ради додатног резања буџета, као што се то догодило, на пример, са пројектима „Зид“ „и“ Велика изградња „…

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име