Данас је велики празник за православне верникњ

Верници данас славе великог светог пророка Самуила, који је био петнаести и последњи судија Израиљски. Живео је 1.100 година пре Христа, а рођен је у месту Рамату где се касније родио и благообразни Јосиф.

Каже се да је нероткиња Ана исплакала Самуила од Бога и посветила га њему, када је напунио 3 године.

Живећи у Силому, код ковчега завета, Самуил је доживео у 12. години истинито откровење од Бога о казни, која је предстојила дому првосвештеника Илије због неваљалства његових синова Офниа и Финеса.

Народ је тако успео да одбаци туђе идоле, којима је служио, а онда признао Самуила као пророка, свештеника и судију.

Прочитајте и

ТИТО УЗ ВИСКИ: Срби за 50 година неће знати ко су, за 100 неће постојати! Ја сам их уништио!

“Бежите живи, иду мртви!” Нико није веровао у опоравак српске војске, али 62.000 СРБА ЗБРИСАЛО је 700.000 непријатељских војника

Тада је Самуил пошао с војском на Филистејце и с Божјом помоћу их је све побио и ослободио земљу и народ. Самуил је потом мирно служио свом народу до старости. Видевши га остарелог, народ му рече да им постави цара на своје место. Узалуд је Самуил одвраћао народ од тога говорећи му да је Бог једини њихов цар – народ је остао при свом тражењу.

То, наравно, Богу није било драго, па је наредио Самуилу да им постави за цара Саула, сина Кисова из племена Венијаминова. Саул је царовао кратко време, али га је онда Бог одбацио због дрскости и непослушности, па поставио на његово место Давида Јесејева.

Драчевски крст, Рашо- О како је променљиво срце човечје! Но од свих промена његових една је срамнија од најсрамнијих, а то је: када верни постане неверни. И од свих промена његових једна је славнија од најславнијих, а то је: када се неверни обрати и постане верни. Покај се пре него што смрт затвори врата твога живота и отвори врата Суда. Покај се пре смрти, а пошто не знаш час смрти, покај се данас и сад, и престани понављати грех свој.

Сви верници који славе овог великог свеца држе се уверења да на данашњи дан не би требало радити ниједну срамну ствар, а нарочито олако узимати добро које ти други чине! Будите захвални људима, не будите малодушни. Ако се неко не хвали што вам је помогао и не тражи награду за то, не будите ситне душе, цените његов труд.

Будите добри људи. Будите добри својим пријатељима, сестрама, браћи, родитељима, вашој деци. Данас, на дан овог великог свеца кажите својим најближима да их волите и усрећите себе и оне који су вам драги

Извор: Србија данас

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име