Донжон кула је центар средњовековног живота.

Највиша кула у утврђеном граду се звала донжон кула, или само донжон. То је била висока грађевина у којој је живео средњовековни феудалац. Кула је имала само један улаз и он се у већини случајева налазио на спрату. Једини приступ улазу је био путем дрвених степеница, које су се по потреби могле лако уклонити.

 

У кули се налазила цистерна са водом или чак бунар. У току опсаде у приземљу се склањала стока, док је послуга живела на спрату. На врху куле, уживајући безбедност зидина од камена, становао је властелин. Тако је под једним кровом склоњена цела имовина феудалца, која је на тај начин била ван домашаја непријатеља.

Прочитајте и:

У задужбини деспота Стефана догађају се многа чуда – Монахиња Нина о Манастиру Копорин

Донжон кула – центар друштвеног живота средњег века

Кула је била језгро средњовековног града, донжон је био утврђење у утврђењу, последња линија одбране властелина и његовог поседа. Око донжон куле се касније развијао град. У дворишту, окруженом зидинама, развијао се друштвени, културни и верски живот средњег века. Око куле су одржавани вашари, организовани сабори, донжон је постао центар средњовековног живота.

Деспотова кула у Манасији

Познати пример донжон куле је такозвана Деспотова кула у средњовековном манастиру Манасија. Деспотова кула носи назив по деспоту Стефану Лазаревићу, потомку кнеза Лазара и кнегиње Милице, ктитору манастира Манасије. Деспотова кула је главна кула одбране у Манасији. За разлику од других донжона, кула у Манасији нема спремиште за воду, већ само магацин за храну, што се сматра једним од недостатака утврђења.

Донжон кула поред цркве у Манасији, wikipedia

Деспотова кула има један новитет у ондашњој средњовековној архитектури: одбрамбене балконе. То се истурене конструкције које нису имале под и које су омогућавале браниоцима куле да нападају непријатеља. Напади су вршени на разне начине: врелом водом, стрелама, каменицама и другим пројектилима.

Извор: Шајкача

Фото: Wikipedia

ОДГОВОРИ

Унесите свој коментар!
Унесите своје име